Da li i vas zbunjuje ovaj "zimski" saobraćajni znak?

Kombinacija znaka ograničenja brzine i dopunske table sa snežnom pahuljom, odnosno pahuljicama već dugo zbunjuje vozače. Problem je u dve table različitog izgleda, ali iste "simbolike", piše sajt Polovni automobili.

Podeli

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Uprkos očiglednoj razlici po pitanju izgleda, na obe vidimo da je reč o snegu – bez obzira da li je reč o jednoj velikoj pahulji ili više malih koje padaju iz oblaka. Stoga nije ni čudo što dolazi do zbunjivanja.

Ovako izgleda jedna:

A ovako druga:

Ovako je bilo ranije

Pogledajte sliku ispod. Znak ograničenja brzine sa dopunskom tablom sa jednom pahuljom.

Ova kombinacija se više ne koristi.

Ta dopunska tabla u kombinaciji sa znakom ograničenja brzine nije imala nikakvu drugu ulogu osim da obavesti vozače o mogućnosti klizavog kolovoza, a ograničenje brzine je važilo uvek, u svim vremenskim uslovima i bez obzira na stanje kolovoza.

Dakle, ova dopunska tabla nije imala veze sa znakom ograničenja brzine, već su se jednostavno iz praktičnih razloga nalazili na istom stubu.

A sad, nešto "potpuno drugačije"!

Kombinacija znaka za ograničenje brzine i dopunske table kakvu vidite ispod znači da to ograničenje brzine važi samo kada je put klizav zbog snega, leda ili poledice.

Dakle, kada vidite ovakvu kombinaciju znaka i dopunske table, znajte da to ograničenje brzine važi samo kada je kolovoz klizav zbog pojave snega, leda ili poledice.

U normalnim uslovima važi uobičajeno ograničenje brzine određeno nekim drugim saobraćajnim znakom ili generalnim ograničenjem (npr. 50 km/h u naselju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu