Kako reagovati u slučaju pada sa motocikla?

Nakon nezgode, dolazi do ogromnog udara adrenalina i hormona stresa, kortizola, piše sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: Godlikeart/Shutterstock
Foto: Godlikeart/Shutterstock

U takvom stanju, povređena osoba u stanju je da ustane sa teškim povredama, a česta reakcija motocikliste je da otrči do motora, bez obzira na povrede i saobraćaj oko njega. To može da dovede do pogoršanja potencijalnih povreda.

Važno je da u tom trenutku sačekate, udahnete duboko i izbrojite do deset kako biste se vratili u pribrano stanje. Onda se, ako je moguće, pomerite van puta i prvo proverite vašu zaštitnu opremu i da li je došlo do neke povrede.

Morate da se uverite da je sve u redu. Ne razmišljajte šta je sa motociklom, ne trčite za njim ili još gore - ne pokušavajte da ga izvlačite iz kanala ili ispod zaštitne ograde. Možda imate neku povredu koju ne osećate, pa ćete dodatno pogoršati situaciju ako teglite motocikl.

U slučaju da se motocikl nije ugasio prilikom nesreće, samo pritisnite crveni prekidač kako biste prekinuli rad motora.

Zakon kaže da ukoliko je neko u saobraćajnoj nesreći povređen ili je nastala veća materijalna šteta, vozila se ne sklanjaju sa puta osim ako se ne nalaze na takvom mestu da nisu vidljiva pa mogu da izazovu još veću štetu.

Sledeći bitan korak je pozivanje hitne pomoći ili policije

Bez obzira da li ste u nesreći učestvovali samo vi ili i drugo vozilo, potrebno je da pozovete hitnu pomoć ili policiju. Nije bitno koju službu pozivate jer će hitna pomoć službeno obavestiti policiju i obrnuto.

Zašto je bitno obavestiti službe, čak i kada ste krivi za nesreću? Prilikom pada mogu da nastanu unutrašnje povrede koje ne osećate, a ne mogu da se ustanove bez lekarskog pregleda. Takve povrede mogu biti veoma ozbiljne.

Takođe, ukoliko se kasnije javite lekaru, usled, na primer, naknadnog javljanja bolova u vratu ili grudima koji je povezan sa padom sa motocikla, moraćete da objasnite kako ste se povredili da biste dobili adekvatnu terapiju i tretman. Lekar je DUŽAN da o tome obavesti policiju.

Prećutkivanjem se ne postiže ništa sem potencijalnih problema, ali možete i ugroziti svoj život i zdravlje.

Kada u nesreći učestvuje drugo vozilo, bitno je da policija napravi zapisnik ili službenu belešku o nesreći. Nemojte se dogovarati o naknadi štete na licu mesta, bilo da ste krivi ili ne.

Dogovaranjem rizikujete ogromne probleme, jer ćete možda doći u situaciju da nadoknadite svu štetu iz svog džepa i protiv vas može biti pokrenut krivični postupak.

Zbog toga, pozovite policiju, uradite alko test, policija će napraviti zapisnik događaja. Vaše osiguranje će isplatiti štetu ukoliko ste krivi.

Veća premija osiguranja za narednu godinu je simboličan trošak u odnosu sa kakvim problemima možete se susresti ukoliko se „dogovarate“.

Tek nakon policije i hitne pomoći pozovite nekog da vam pomogne

Nakon nesreće, koja je izuzetno stresan događaj, najbolje je da pozovete nekog bližnjeg kako bi vam se našao za pomoć. Bilo da se pobrine o vašim stvarima, motociklu ili da vas isprati u bolnici.

U tim situacijama dobro je imati pored sebe čoveka koji je „hladne glave“. Druga mogućnost je da iskoristite neke od opcija pomoći na putu.

Motocikl može biti oštećen, tako da ne znate da li je bezbedan za vožnju, a i sasvim sigurno vi nećete imati fokus i koncentraciju da upravljate motociklom sa sigurnošću. Nemojte dozvoliti sebi da se dodatno izlažete riziku.

Još par dobrih saveta

Za motocikliste, pogotovo one koji voze sami, bitno je da mobilni telefon nosite uvek u džepu jakne. Ukoliko se nalazi u nosaču na motociklu ili tank torbi, može se desiti da u slučaju pada nećete moći da doprete do motocikla.

Nećete moći da pozovete pomoć, pogotovo ako se desi izletanje van puta u gustu vegetaciju ili kanal.

Druga dobra opcija za imati su neke od aplikacija na mobilnom telefonu za SOS pozivanje. Takve aplikacije automatski šalju signal za pomoć.

Nažalost, ne postoji zvaničan sistem koji je direktno povezan sa službama, mada je inicijativa pokrenuta od strane organizacija koje se bave bezbednošću motociklista. Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu