Šta čitaoci B92.net misle o električnim trotinetima

Kuda bi trebalo da se voze?

Podeli
Foto: Inside Creative House/Shutterstock
Foto: Inside Creative House/Shutterstock

Nacrt izmena Zakona o saobraćaju donosi nekoliko ključnih novina, a među njima je ona koja se tiče električnih trotineta. Time će upravljanje ovim, sve popularnijim prevoznim sredstvima, biti konačno regulisano i zakonom.

Prema nacrtu, vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena. Kako stoji u ovom nacrtu zakona, koji tek treba da prođe Vladu, a zatim i usvajanje u Skupštini, trotineti će moći da se voze i na biciklističkim stazama, kao i kolovozom i to najviše jedan metar od ivice.

Takođe, izmene predviđaju da mlađi od 14 godina neće smeti da voze električni trotinet, a osobe koje imaju manje od 18 godina moraće da koriste zaštitnu kacigu i prsluk.

Pitali smo vas šta mislite o ovoj temi i kako biste vi regulisali vožnju električnih trotineta?

Mišljenja su, očekivano, podeljena. U anketi je za dva dana učestvovalo oko 2.500 čitalaca, a većina vas smatra da bi el. trotineti trebalo da se kreću samo po biciklističkim stazama.

Zanimljivo je da je skoro podjednak broj onih koji su za to da se vožnja trotineta potpuno zabrani i onih koji smatraju da električnim trotinetima treba dozvoliti da se kreću svuda (kolovozu, trotoaru, biciklističkoj stazi...).

Najmanji je broj onih koji smatraju da trotineti treba da se kreću po trotoaru, zajedno sa pešacima. Pogledajte rezultate ankete:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu