1. Postoji nekoliko razloga zasto se roba slabijeg kvaliteta prodaje u Srbiji i drugim siromasnijim zemljama po svetu:
  1. Zakon o propisanom kvalitetu i ispitivanja proizvoda nadleznih institucija. Tu zapadni svet prednjaci a mi smo na zacelju.
  2. Narudzbine uvoznika. Gotovo svi proizvodjaci mogu da proizvedu i robu nizeg kvaliteta. Ako uvozim automobile i narucim vozila sa manje airobagova i jeftinije izrade, npr. losija sedista, manje zvucne izolacije, bice mi udovoljeno. Isto vazi i za uvoznike prehrambenih i bilo kojih drugih proizvoda.
  3. Nasa kupovna moc je toliko slaba da pojedine proizvode ne mozemo masovno kupovati u najvecem kvalitetu po najvecoj ceni. Odnosno, kada bi svi proizvodjaci prodavali robu najboljeg kvaliteta na nasem trzistu, onda bi se tek videlo koliko smo siromasni.
  (Siromasni potrosac iz Srbije, 04. jul 2022 19:41)

  1. Ne nuzno tacno. Zavisi od oblasti. Yus standardi su bili jaci od eu. Korupcija nas tu ubi.

  2. Verovatno

  3. Potpuno netacno. Primer nutela koja je kod nas skuplja ali je zato drasticno losija od one u eu.
  (blicko, 7. jul 2022 20:11)

  # Link komentara

 2. Tekst price kaze da su dva ista automobila napravljena za dva razlicita trzista. Ukratko da kazem ono sto se vidi na prvih 30 sekundi videa: NISU ISTI MODELI AUTOMOBILA. Jesu Hjondai ali da bi se uporedjivao kvalitet istog tipa za razlicita trzista trebali su da uzmu i iste tipove vozila. Ovde cak ni klase nisu iste.
  (Bre!, 6. jul 2022 15:49)

  # Link komentara

 3. @Ivan ZG: Nije problem ako volis EU, ali nije normalno lagati. Sve istocne clanice EU (bivse komunisticke drzave) su imale robu nizeg kvaliteta. Zbog toga je bio i citav skandal. Cak su se i europoslanici iz hrvatske bunilli zbog toga u EU parlamentu. I onda nakon svega, ti dodjes ovde nama lagati. Eto koji ti je nivo.
  (Auto.BOY, 6. jul 2022 11:49)

  # Link komentara

 4. Tu se opet pokazuje prednost članstva u EU. Kada se donese propis važi za sve zemlje EU pa tako i Hrvatsku. Onda nema "uvaljivanja".
  Inače u istoj tvornici se ne rade vozila bolje i lošije kvalitete.
  Rade se samo sa više i manje opreme.
  Ali zato se iz pojedinih tvornica na istoku (obično Turska, Indija, Malezija) šalju auti na manje zahtjevna tržišta (čitaj nižih tehničkih zahtjeva i siromašnija) dok se isti auti proizvode i u EU ili USA za zapadna tržišta.
  (Ivan ZG, 5. jul 2022 12:31)

  # Link komentara

 5. Evo samo 1 primer:
  Kupi ovde komšija nov SUV. I... posle samo 5.000 km, otkaže ležaj točka. Reklamira on (komentarišući sebi u bradu da na YUGU ležaj traje bar 10-struko duže), i uredno mu zamene ležaj. Uzme on stari ležaj i na njemu pročita made in Pakistan. A bilo je još i drugih neočekivanih kvarova, tako da on brže bolje proda to vozilo.
  Ponavljam @jaretini: bolje je uvesti polovno vozilo sa krštenog evropskog tržišta, starog 6 meseci, pa makar ga platio više nego novog ovde.
  (ljud, 5. jul 2022 01:32)

  # Link komentara

 6. Ma pričajte vi sta hoćete ali u BMW fabrici sedi baja iz Švajcarske i bira automobil po automobil koji ide za švajcarsko tržište.
  Švajcarci ni nemcima ne veruju.
  (Mda, 5. jul 2022 00:52)

  # Link komentara

 7. "Zaključak je jasan, u verziji koja se prodaje u Meksiku veća je verovatnoća da ćete nastradati."

  Ne znam za automobile u SAD i Meksiku, ali znam da je vrlo tesno da li je veća verovatnoća da u Meksiku stradate kao prolaznik u obračunu narko kartela ili u SAD od strane nekog mentola koji je rešio da svoje frustracije iskali pucajući na nedužnje ljude na ulici ili čak decu u školi.


  A za automobile... sećam se teksta o tome kako je neki nemac tužio Mercedes, jer mu je uvalio veštačku kožu umesto prirodne iako je on doplatio za prirodnu kožu, pošto je alergičan na veštačku. Na sudu "dobio" tako što je presuđeno da mu Mercedes vrati doplatu za "prirodnu kožu", ništa vraćanje auta Mercedesu i da se njemu vrati pun iznos plaćen za auto!
  (Veliki brat, 5. jul 2022 00:47)

  # Link komentara

 8. Postoji nekoliko razloga zasto se roba slabijeg kvaliteta prodaje u Srbiji i drugim siromasnijim zemljama po svetu:
  1. Zakon o propisanom kvalitetu i ispitivanja proizvoda nadleznih institucija. Tu zapadni svet prednjaci a mi smo na zacelju.
  2. Narudzbine uvoznika. Gotovo svi proizvodjaci mogu da proizvedu i robu nizeg kvaliteta. Ako uvozim automobile i narucim vozila sa manje airobagova i jeftinije izrade, npr. losija sedista, manje zvucne izolacije, bice mi udovoljeno. Isto vazi i za uvoznike prehrambenih i bilo kojih drugih proizvoda.
  3. Nasa kupovna moc je toliko slaba da pojedine proizvode ne mozemo masovno kupovati u najvecem kvalitetu po najvecoj ceni. Odnosno, kada bi svi proizvodjaci prodavali robu najboljeg kvaliteta na nasem trzistu, onda bi se tek videlo koliko smo siromasni.
  (Siromasni potrosac iz Srbije, 4. jul 2022 19:41)

  # Link komentara

 9. @(Pantelija, 04. jul 2022 15:36)

  Istina. Ali, kolika je prosečna plata u Nemačkoj, a kolika, recimo, u Rumuniji. Da su proizvodi istog kvaliteta, koliko bi komada uspeli po istoj ceni da prodaju u Rumuniji, nebitno o kom se proizvodu radi? Stvar je zaista propisa, tj. regulatornih tela i kupovne moći ciljne grupe potrošača. Tužno, ali to je kapitalizm.
  (nowave7, 4. jul 2022 19:05)

  # Link komentara

 10. Dobro jutro kolumbo.
  (blicko, 4. jul 2022 18:28)

  # Link komentara

 11. Ova dva Hjundai-ja, jednostavno ne pripadaju istoj klasi!!
  (Smuleco, 4. jul 2022 15:42)

  # Link komentara

 12. Ovi sto pricaju sta dolazi na trziste,nikad u zivotu nisu prisli fabrci automobila. Razlika u opremama i bezbednosnim funkcijama vozila je jedna stvar a u kvalitetu nesto drugo sasvim. Presa ne zna gde ide auto i reze lim koji je isti za sve,limarija se radi sa specijalnim kadama u kojima nema prakticno ni vazduha a kamoli da se neko zamajava da salje u srb losije sklopljen auto. Jel razumete sta porazumeva proizvodni proces od 1000 vozila na dan? Kod nas se proda 25000 novih vozila sto znaci da proizvodjaci rukom prakticno biraju koji ce krs da sklope i da posalji kod nas,nemojte da ste najivni,nije to nutela.
  (nekoizmase, 4. jul 2022 11:56)

  Nisi u pravu. Skoljka ce biti ista, verovatno i motor ali mnoge komponente (gume, kablovi, procesor, kvalitet stofa, plasticne komponente...) ce biti jeftinije. Ne radi se o Srbiji vec o celoj istocnoj Evropi, dakle Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, bivsoj Jugoslaviji, Moldaviji, Ukrajini.. Ves masina za nase trziste i trziste Nemacke nisu iste.
  (Pantelija, 4. jul 2022 15:36)

  # Link komentara

 13. Ovi sto pricaju sta dolazi na trziste,nikad u zivotu nisu prisli fabrci automobila. Razlika u opremama i bezbednosnim funkcijama vozila je jedna stvar a u kvalitetu nesto drugo sasvim. Presa ne zna gde ide auto i reze lim koji je isti za sve,limarija se radi sa specijalnim kadama u kojima nema prakticno ni vazduha a kamoli da se neko zamajava da salje u srb losije sklopljen auto. Jel razumete sta porazumeva proizvodni proces od 1000 vozila na dan? Kod nas se proda 25000 novih vozila sto znaci da proizvodjaci rukom prakticno biraju koji ce krs da sklope i da posalji kod nas,nemojte da ste najivni,nije to nutela.
  (nekoizmase, 04. jul 2022 11:56)

  a jel ti znas da postoje razlicite fabrike za razlicite modele i trzista !? mercedes ima fabrike u Rusiji, Nemackoj, USA, Juznoj Americi i mislim Juznoj Africi ali tu nisam siguran. I sad ti meni reci da stvarno mislis da svi imaju iste standarde i kvalitet proizvodnje ? mogu ti samo reci da mecka koja izadje iz fabrike u Rusiji I Nemackoj sigurno ne ide na trziste Balkana, Afrike, Juzne Amerike i sl. Mislis da je njima beli veliko trosak da posalju npr 5000 kola za ceo balkan iz Afrike ili J. Amerike pogotovo ako oh naplate isto kao da je uzasao iz Nemacke a kvalitet 20% gori. uzmi pa onako pausalno sracunaj kolika je to zarada pa pricaj o naivnosti.
  (m, 4. jul 2022 15:01)

  # Link komentara

 14. Zašto kod nas fanta ima 3% pomorandzinog soka, a u Grčkoj 20%?!
  (Ćure, 4. jul 2022 13:14)

  Pa u Grčkoj raste pomorandža.
  (Goxy, 4. jul 2022 14:44)

  # Link komentara

 15. Neverovatno glup test bez ikakvog smisla. Zasto nisu uporedili Accent sa americkog trzista sa Accentom za Meksicko trziste pa da vidimo razliku. Ona sigurno postoji zbog broja airbagova ali bi deformacija skoljke bila identicna. Ovako su uporedili Grand i10 (vozilo 3,8 metara duzine koje pripada A segmentu) sa vozilom bezmalo 4,5 metara duzine i iz potpuno drugog segmenta. Mogli su da urade test sudara VW Up i Golf ili Accent i Ford F150 pick-up, rezultati bi bili drasticniji iako su vozila sa istih trzista.

  Inace, automobili se prodaju tako da zadovolje regulativu koja postoji na trzistu. Ako regulativnom telu, odn indirektno vlastima neke zemlje (nebitno da li se radi o Meksiku, Brazilu, Indiji ili Srbiji) nisu bitni zivoti i zdravlje svojih ljudi, opet, nebitno da li se radi o aspektu bezbednosti ili ekologije, pa zasto bi to bilo vaznije funkcionerima tamo neke firme koja se nalazi u Ceskoj ili na skroz drugoj strani planete - funkcionerima koji su placeni da bi razmisljali o tome sta je najbolje za njihovu firmu. Njihov posao je da njihov proizvod zadovolji propise na trzistima na kojim se prodaju. Ukoliko idu iznad toga - utoliko bolje ali nije obaveza. Posao regulativnih tela je da obezbede odredjenu crtu ispod koje proizvodjaci ne smeju ici, a ako ta crta nije dovoljno visoka - za to nisu krivi proizvodjaci vec zna se ko.
  (DC, 4. jul 2022 14:02)

  # Link komentara

 16. cena u Meksiku i USA istog modela?
  (Aleksandar, 4. jul 2022 13:45)

  # Link komentara

 17. @Nekoizmase

  Ne zna presa ali se zna u karoseriji koji su delovi "višak" i koliko tačaka zavarivanja ima školjka u zavisnosti od opcionala i tžišta kojem je namenjana.
  (Asembler, 4. jul 2022 13:29)

  # Link komentara

 18. Odlican test, samo sto ne govori nista, nisu isti modeli.
  "Najmanji sedan na trzistu" ne znaci nista. Accent je B segment, Grand i10 je A segment, ovaj prvi ima oko 300 kila gvozdja vise.

  To sto "najmanji sedan na trzistu" nije isto za Ameriku i Meksiko, samo pokzuje da je u Meksiku veca sirotinja, inace test je cisto senzacionalisticki, i nista drugo.
  (Ludi Radule, 4. jul 2022 13:20)

  # Link komentara

 19. Zašto kod nas fanta ima 3% pomorandzinog soka, a u Grčkoj 20%?!
  (Ćure, 4. jul 2022 13:14)

  # Link komentara

 20. Sada bar ima dosta naših ljudi koji rade u fabrikama u Slovačkoj pa mogu i iz prve ruke da nam jave kojim danima sklapaju krševe za Balkan. Ili je u pitanju samo mit?
  Inače, ne možemo kao fizička lica da uvezemo nov automobil, mora da bude bar 6 meseci star. Što može da se reši fakturom sa datumom prodaje od pre 6 meseci.
  (dzigi, 4. jul 2022 13:13)

  # Link komentara

 21. Vetar u leđa domaćim teoretičarima zavere.
  (Vozač, 4. jul 2022 13:07)

  # Link komentara

 22. А шта ћемо са Нутелом?
  (кукурику, 04. jul 2022 10:22)

  Dok ti postavljaš takva pitanja, drugi ćute i mažu.
  (maxy, 4. jul 2022 12:54)

  # Link komentara

 23. Lepo ljudi sproveli testiranje, kažu ista fabrika u kojoj se proizvode, i onda se nađe neki pametan stručnjak, koji je proizvodnju automobila posmatrao na TESLA televizoru kada je gledao Discovery channel. Naravno da će postojati 5. i 6. klasa i da će kod nas dolaziti fuš, pogledajte samo šta se prodaje po supermarketima koji su u vlasništvu stranaca i šta uvoznički lobi dovlači u Srbiju. Jel ste zaboravili Matijevića?
  Meni je sumanuto platiti premium cenu za proizvod, pogotovu u ovom slučaju kada vas može koštati glave, a dobiti fuš!
  (Doktor, 4. jul 2022 12:44)

  # Link komentara

 24. Nutelu ne konzumiram tako da me bas brige.
  (dasdasdsa, 4. jul 2022 12:30)

  # Link komentara

 25. Ovi sto pricaju sta dolazi na trziste,nikad u zivotu nisu prisli fabrci automobila. Razlika u opremama i bezbednosnim funkcijama vozila je jedna stvar a u kvalitetu nesto drugo sasvim. Presa ne zna gde ide auto i reze lim koji je isti za sve,limarija se radi sa specijalnim kadama u kojima nema prakticno ni vazduha a kamoli da se neko zamajava da salje u srb losije sklopljen auto. Jel razumete sta porazumeva proizvodni proces od 1000 vozila na dan? Kod nas se proda 25000 novih vozila sto znaci da proizvodjaci rukom prakticno biraju koji ce krs da sklope i da posalji kod nas,nemojte da ste najivni,nije to nutela.
  (nekoizmase, 4. jul 2022 11:56)

  # Link komentara

 26. polovan od par meseci starosti.
  (ljud, 4. jul 2022 11:05)

  Mitologija u Srba. Na zapadu kupuju nova kola da bi Srbima prodali posle par meseci i to za 30% niže.
  (Goxy, 4. jul 2022 11:32)

  # Link komentara

 27. Na naše i slična tržišta odavno već dolazi II ili III klasa kvaliteta vozila. Većina brendova ovde šalje svoj falš, falš iz svoje proizvodnje.
  Tako da je uputnije kupiti nov auto na zapadnom tržištu i uvesti ga samostalno, ili polovan od par meseci starosti.
  (ljud, 4. jul 2022 11:05)

  # Link komentara

 28. А шта ћемо са Нутелом?
  (кукурику, 4. jul 2022 10:22)

  # Link komentara