1. Sve se moze kad se hoce, a ne moze kad se nece, ili kada se kleci pred planovima svetskih mocnika koji su smislili (iz ko zna kog razloga- zastita zivotne sredine sigurno nije) da na silu nateraju ljude da kupuju iskljucivo EV.
  (Nata, 30. septembar 2023 21:47)

  # Link komentara

 2. (nebojsa, 26. septembar 2023 08:13) Za električne pruge si u pravu, ali kamioni za lokalni saobraćaj apsolutno nisu problem. Tamo gde postoji flota iste kompanije, mogu da se koriste električna vozila na kojima se menja baterija. Otprilike isti koncept kao ona norveška TAXI vozila, kod kojih roboti menjaju baterije. Volvo nudi kamione kod kojih se ne menja baterija, sa dometom od 400 km i brzinom punjenja 90 minuta (opcija sa manjim dometom se puni brže). Možda bi neko od profesionalnih vozača mogao da nam kaže koliko kilometara prelazi u lokalu, ja zaista ne mogu da procenim da li je ovo dovoljno ili nije. Kinezi nude kamione sa manjim dometom, ali baterija može da se promeni za 6 minuta. Tesla će za godinu-dve izaći sa svojim kamionom, dometa do 800 km sa 37 tona tereta. Nešto su već isporučili (Pepsi je prvi korisnik), ali nedostaje im infrastruktura super brzih punjača za kamione. Vozovi su bez sumnje ekonomičnije rešenje, ali ne postoji razlog da se roba na lokalnim distancama ne razvozi električnim kamionima.
  (Zok1, 26. septembar 2023 22:41)

  # Link komentara

 3. Za avio saobracaj mislim da nema nikakvog resenja.

  (nebojsa, 26. septembar 2023 08:13)

  Komercijalni avioni na baterije su u izradi. Avion prima 40 putnika i može prometovati na relacijama do 600km udaljenosti jer mu je domet 800 km. Naručeno je već 100 komada i čeka se isporuka.
  Od kada je predstavljen avion (prije 2-3 godine) baterije su povećale gustoću sa 250 na 500 W/kg, ali ove sa 500 će izaći iz proizvodnje za godinu dana. Tada će se i domet povećati na 1200 km i obuhvaćat će 50% europskih letova.
  Kada stignu iz proizvodnje te nove baterije možda će se početi graditi i veći avioni na struju od postojećih za 40 putnika.
  (Mario, 26. septembar 2023 10:10)

  # Link komentara

 4. A da EK lepo ukine dizel lokomotive, kamione, autobuse, avione i traktore, da predjemo svi na bicikle.
  (Totalnonebitan, 25. septembar 2023 11:31)

  Dizel lokomotive je realno najlakse ukinuti. Samo se izvrsi elektrifikacija pruga a dizel lokomotive se koriste samo u slucaju havarije na mrezi.

  Kamione ne mogu tako lako ukinuti ali mogu drasticno smanjiti potrebu za njima, da zele.

  Zakonom propisu da se sve nome fabrike i trzni centri moraju praviti sa prikljuckom na prugu a za vec postojece izgrade prugu gde god je moguce. Tamo gde nije moguce napraviti prugu, moze se propisati da se takvi objekti mogu snadbevati kamionima do najblize pretovarne stanice a to je uglavnom do 50 kilometara i to bi mogli radititi mozda i elektricni kamioni ili cng.

  Zeleznica je svakako buducnost jer vozovi mogu da prevezu ogromne kolicine tereta a mogu da funkcionisu bez ljudi tj. potpuno automatizovano cak i bez masinovodja kao vec sto funkcionisu mnogi metro sistemi u svetu. Potrebna su velika ulaganja u sprovodjenje toga ali verovatno je opet rentabilnije od kamiona.

  Traktori na dizel se mogu zameniti traktorima na metan. Metan je agresivniji zagadjivac od co2 a u velikim kolicinama nastaje na farmama i moze se koristiti kao pogonsko gorivo.

  Sa jedne strane ne bi ispustali metan u atmosferu, smanjila bi se potrosnja dizela a farmerima bi ostajalo vise novca i manje bi bili izlozeni nestasicama i ceni dizela jer bi sami proizvodili pogonsko gorivo.

  U Srbiji se trenutno testiraju 3 traktora na metan. Mislim da je proizvodjac New Holand(ili kako se vec zove).

  Za avio saobracaj mislim da nema nikakvog resenja.

  Ali manje vise sve je to samo prica jer su tehnicka resenja za vecinu problema dostupna ali se forsora nesto drugo.
  (nebojsa, 26. septembar 2023 08:13)

  # Link komentara

 5. Cela priča sa ekološki čistim, sintetičkim gorivima je rezultat lobiranja nemačke auto industrije koja nije u stanju da napravi prihvatljiv električni automobil po prihvatljivoj ceni. Iskreno, meni sve više deluje da je osnovnin cilj ustvari da se zamažu oči njihovim kooperantima. Ko će da proizvodi to sintetičko gorivo? Da li će moći da se koristi u postojećim motorima, ili će biti potrebni novi motori? Ako je u pitanju samo proces proizvodnje goriva, onda nema potrebe za novim motorima. Zabrani se prodaja običnih goriva, prodaju se samo sintetička koja su proizvedena uz upotrebu CO2 iz atmosfere, i to je to. Međutim, ako su potrebni potpuno novi motori, onda je logično pitanje čemu onda i sintetički benzin i sintetički dizel? Zato što bruder Hans pravi delove za boš pumpu? Ovo što danas imamo, sa raznim oktanima i dizelom je rezultat načina na koji se fosilna goriva prerađuju. Zašto bi to važilo za sintetičko gorivo za nove SUS motore? Ta alijansa ima 8 godina da napravi novo gorivo i nove motore, do 2035. Koliko je to relno?
  (Zok1, 26. septembar 2023 05:50)

  # Link komentara

 6. Goxy
  A ti si znaci njihov?
  *
  EV su buducnost, s tim da ce tek da dodju glavni patenti baterija, cena i radijusa.
  (kisna kanalizacija ili nacionalni stadion?, 26. septembar 2023 00:19)

  # Link komentara

 7. Losa tehnologija kao EV se moze samo silom nametati. U ovom slucaju ni sila nece pomoci.
  (Mika, 25. septembar 2023 19:39)

  # Link komentara

 8. @Goxy Postovani gospodine cenim vase misljenje o e mobilnosti ali ta EU kad predje na e vozila Srbija ce preko koga da dobija benzin, dizel ili alternativna goriva??? Sa druge strane zalazete se da samo fizicka lica predju na e vozila a pravna i cela industrija da ostane na fosilnim. Pa gde je tu demokratija i ravnopravnost. Sa druge strane sto se ne forsira da cela planeta predje na e goriva ako je to toliko pozitivno. Ajmo sad realno koliko vozaca automobila u Srbiji moze da kupi e automobile. Ako mi sad kazete da je auto privilegija onda silno gresite. U Beogradu je privilegija GSP i normalne biciklisticke staze a vi ocete e automobile masovno…
  (Totalnonebitan, 25. septembar 2023 17:37)

  # Link komentara

 9. A da EK lepo ukine dizel lokomotive, kamione, autobuse, avione i traktore, da predjemo svi na bicikle...
  (Totalnonebitan, 25. septembar 2023 11:31)

  A što se ti sekiraš šta druga država/unija radi? Mogu da rade šta god hoće, kakve ti veze imaš sa njima? Zar ne bi trebalo da te sekira šta se kod nas dešava?

  Čuo sam da ste počeli kopati tunel do slobodarske Kine pa daj svoj doprinos.
  (Goxy, 25. septembar 2023 14:59)


  Goxy, Hrvatska nije "kod nas". Vi ste vi a mi smo mi. Po istom principu i ja tebe mogu da pitam šta tražiš na srpskim portalima, zar vi iz EU nemate svoje portale?
  (Lozničanin, 25. septembar 2023 17:26)

  # Link komentara

 10. ...a litijum će kopati i prerađivati na baterije. Koja gomila zaludelih vodi EK teško je zamusliti.
  (Raja, 25. septembar 2023 16:29)

  # Link komentara

 11. A kad ce avioni i sva vojna tehnika da postanu CO2 neutralni?
  (Cobe, 25. septembar 2023 16:04)

  # Link komentara

 12. Evropa i njeni stanovnici ce ispastati. Dok ostatak sveta radi sta hoce…
  (kop, 25. septembar 2023 15:16)

  # Link komentara

 13. A da EK lepo ukine dizel lokomotive, kamione, autobuse, avione i traktore, da predjemo svi na bicikle...
  (Totalnonebitan, 25. septembar 2023 11:31)

  A što se ti sekiraš šta druga država/unija radi? Mogu da rade šta god hoće, kakve ti veze imaš sa njima? Zar ne bi trebalo da te sekira šta se kod nas dešava?

  Čuo sam da ste počeli kopati tunel do slobodarske Kine pa daj svoj doprinos.
  (Goxy, 25. septembar 2023 14:59)

  # Link komentara

 14. Ja prelazim na dizel kruzer !
  (Superhik, 25. septembar 2023 14:04)

  # Link komentara

 15. Nemci! Ako nije masno ne mogu da svare, pa makar to bio i automobil! Posebno za njih će Kinezi morati da osmisle baterije na tovat mast.
  (Joca, 25. septembar 2023 13:15)

  # Link komentara

 16. Novi dan nova briga za brinuti. Svaki dan. Ovaj život je čist pakao.
  (Goxy, 25. septembar 2023 11:42)

  # Link komentara

 17. A da EK lepo ukine dizel lokomotive, kamione, autobuse, avione i traktore, da predjemo svi na bicikle. Realno bicikl na pedale, ne e bicikl, je najcistiji prevoz. Nema vise automobila, nema vise masovnog prevoza i to je to. Hoces da predjes iz Evrope u Aziju a ti lepo par meseci biciklom, hoces iz Evrope u Ameriku to lepo jedrilicom pa kad stignes stigo si. Njivu sto si obradkivao sa masinom sad lepo sam i manuelno.
  (Totalnonebitan, 25. septembar 2023 11:31)

  # Link komentara