Kaiš ili lanac? Šta je bolje za motor i na šta treba pripaziti kad kupujete polovnjak?

Pucanje lanca/kaiša može da dovede do velikih oštećenja u motoru.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: Sergey Chayko/Shutterstock
Foto: Sergey Chayko/Shutterstock

Prilikom kupovine polovnog vozila svakako je bitno informisati se o intervalima zamene zupčastog kaiša ili lanca. Ako nije navedeno da su prethodno zamenjeni svi potrebni delovi, a bilo je već potrebno zameniti ih, štete nastale otkazivanjem kaiša mogu biti višestruko veće od zamene tog dela.

Dakle, ukratko, zupčasti kaiš ili lanac spaja bregastu osovinu (kod nekih motora i vodenu pumpu) i radilicu motora. Pucanje lanca/kaiša može da dovede do velikih oštećenja u motoru (pucanja ventila, oštećenja klipnjača…), piše sajt Automobili.ba.

Koje su karakteristike lanca, a koje kaiša?

Lanac

Pretežno lančani prenosnici nemaju određeni interval zamene po pređenim kilometrima od strane proizvođača i kod redovne zamine odgovarajućeg motornog ulja i filtera nije ih potrebno menjati do nekog većeg otvaranja ili servisa motora od 200.000 km do 300.000 km.

Tada je preporuka da se zameni lanac, ako je već zbog neke neispravnosti otvoren motor. Uglavnom, ovaj tip prenosnika je prvobitno zamišljen da može izdržati koliko će trajati i motor. Zvuči idealno, ali nažalost često nije tako.

Foto: Dima Aletskyi/Shutterstock
Foto: Dima Aletskyi/Shutterstock

Pojedini proizvođači su kod novijih generacija motora smanjili dimenzije lanca kako bi olakšali pojedine mase u pokretu i dobili bolje karakteristike motora, ali nažalost time su se približili i ranijem otkazivanju lanca.

Pojedine motore potrebno je kompletno izvaditi iz vozila kako bi se zamenili lanac motora i svi potrebni propratni rezervni delovi, pa prilikom kupovine polovnjaka i to treba imati u vidu i raspitati se u ovlašćenom servisu o tipu motora koji se nalazi u automobilu koji nameravate da kupite.

Kaiš

Sa druge strane, kaiš je ograničen na vremenski period zamene, najčešće između 5 do najduže 10 godina, u zavisnosti od toga šta je proizvođač propisao, a potreba zamene kaiša prema pređenim kilometrima je takođe različito definisana kod svakog proizvođača ili generacije motora.

Zamene su u širokim rasponima od 60.000 do 240.000 km kod određenih novih generacija motora pa je obavezno konsultovati se sa servisom oko toga kada je potrebno zameniti zupčasti kaiš za vaš motor.

Uglavnom, ako se na motoru menja zupčasti kaiš u proseku na svakih 200.000 km ili 10 godina vrlo verovatno će to biti povoljnije i pouzdanije rešenje od lančanog prenosnika za koji možete čuti od servisa da je sklon pucanju, a proizvođač mu čak i ne odredi potreban interval zamene već samo potrebnu kontrolu u servisu prilikom redovnog servisiranja vozila.

Foto: Mr.1/Shutterstock
Foto: Mr.1/Shutterstock

Servis vas može informisati da dolazi do pucanja lanca između 120.000 km do 200.000 km i da je preporuka da se zameni, a cena troška zamene i rezervnih delova može biti i do tri puta veća nego zamena zupčastog kaiša.

Važno je znati da ako dođe do neplaniranog kvara na sistemu, popravka vozila može u zavisnosti od dostupnosti rezervnih delova potrajati od 15 do 30 radnih dana pa je dobro na vreme proveriti da li je sistem prenosa u motoru pravilno i na vreme održavan u skladu sa uputstvima proizvođača ili prema preporukama servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu