Nosi serijsku oznaku broj 18 i vredi 18 miliona evra

Svojevremeno najbrži auto na svetu prodat je na aukciji američkom milijarderu koji je zasad ostao anoniman za vrtoglavih 18 miliona evra (19,8 miliona dolara).

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: McLaren promo
Foto: McLaren promo

Reč je o McLarenu F1 LM koji spada u red najvećih tehnoloških dostignuća u automobilskoj industriji. Inače, vrednost modela F1 iz godinu u godinu raste pa za ove automobile kupci sve češće ispisuju osmocifrene dolarske sume na čeku.

Remek delo Gordona Marija je automobil koji i danas izaziva divljenje, a proizveden je u svega 106 primeraka. A od tih 106 tek ih je 64 smelo izaći na javne puteve. Među njima posebno mesto pripada onom sa serijskim brojem 18.

Naime, nekad najbrži automobil na svetu imao je i svoje specijalno izdanje sa LM specifikacijom motora i karoserijskom nadogradnjom. Spoljni znak raspoznavanja ovog vozila je fiksno zadnje krilo spojlera, a u vožnji se BMW-ov V12 motor zavrti 1.000 o/min više od standardne verzije.

Razvija blizu 700 KS, a i danas je na stazi jednostavno nezaustavljiv. Upravo taj je dobio novog vlasnika na aukciji kuće RM Sotheby's u kalifornijskom Montereju.

Prešao je tek 21.500 km, a isporučuje se s pismom preporuke koje potpisuje glavni serviser ovog modela, Harold Dermot: "F1/018 je moj najdraži F1 i jedan od najzahtevnijih koje smo imali prilike napraviti".

strana 1 od 18 idi na stranu