Ford otvoren za novi Capri?

Ko ne bi poželeo takav automobil.

Podeli
Foto: Ford promo
Foto: Ford promo

Fordova evropska filijala nedavno je oživela ime Puma koje se devedesetih koristilo za pristupačni sportski automobil sa 2 vrata – doduše u novoj verziji ovaj model je mali krosover.

Sa druge strane okena, u SAD-u, američki proizvođač priprema se da vrati na tržište još jedan ikonični model iz svoje prošlosti – SUV Bronco. Ovaj trend sugeriše da bi Ford možda mogao da oživi još neko od svojih legendarnih imena iz prošlosti, ukoliko se ukaže prilika i ako bi taj model bio isplativ akcionarima kompanije.

Britanski Autocar nedavno je razgovarao sa šefom Fordovog evropskog dizajnerskog studija Amkom Lenartsom, koji je priznao da sanja o povratku čuvenog imena Capri.

Foto: Ford promo
Foto: Ford promo

Kao kratko podsećanje, Capri je u osnovi bio evropski ekvivalent Mustanga, a izrađivao se između 1968. i 1986. Za 18 godina prodat je u više od 1,9 miliona primeraka. Može li se ovaj model vratiti na Stari kontinent?

"Ko ne bi želeo da vrati automobil koji je dizajniran kao Capri", rekao je Lenarts za britanski magazin.

"Voleli bismo, naravno. Ali to mora biti auto koji se uklapa u trenutnu strategiju i gamu Forda, a ne samo da postoji kao nešto što bi neki dizajner nacrtao po ugledu na stari model", kazao je on i dodao da je zadivljen brojem imena iz Fordovog nasleđa koja bude emocije kod ljubitelja automobila, bilo da su one pozitivne ili negativne.

Foto: Ford promo
Foto: Ford promo

Ali, baš kao i svako drugo novo vozilo, i oživljeni Capri trebalo bi pre svega da bude održiv na tržištu. Kao primer loše procene u tom smislu naveo je Ford Probe, koji je trebalo da bude duhovni naslednik Caprija, ali nije imao značajniji prodajni uspeha.

Lenarts navodi da nije dovoljno samo iskoristiti prepoznatljivo ime iz prošlosti, ili dizajn, da bi neki oživljeni model imao uspeha na tržištu, već da taj automobil mora da ima smisla u savremenom kontekstu.

strana 1 od 22 idi na stranu