U Čačku otvoren Muzej Škodinih automobila FOTO

Neki automobili nakon godina vožnje i hiljade kilometara puta ostavljenih iza sebe, završe na optadu ili kao staro gvožđe, a samo retki postaju – oldtajmeri.

Izvor: RINA
Podeli
Škoda Octavia i Škoda 110R (Foto: RINA)
Škoda Octavia i Škoda 110R (Foto: RINA)

Za sve ljubitelje četvorotočkaša u Čačku se nalazi prava poslastica, jer je u okviru "Auto Čačka" otvoren Muzej Škodinih automobila.

Crvena Felicia kabriolet iz šezdesetih godina prošlog veka jedna je od deset ukupno sačuvanih u celom svetu i nalazi se u Preljini, u svom punom sjaju, ali i u voznom stanju.

Škoda Felicia kabiro (Foto: RINA)
Škoda Felicia kabiro (Foto: RINA)

"To je bio jedinstven kabriolet u Evropi u to vreme. Pronašli smo ga u Češkoj i vredni majstori su izvršili kompletnu restauraciju i on je sada ponos ovog muzeja. Ima jedinstven dizajn, mekani i tvrdi krov, a motor od 1000 kubika tih šezdesetih godina bio je izuzetno jak", kaže za RINU, Brano Veljančić ispred kompanije Auto Čačak.

Škoda Felicia kabiro (Foto: RINA)
Škoda Felicia kabiro (Foto: RINA)

Kao i većina tadašnjih automobila, Škode su bile benzinci, vozile su se po celoj Evropi, a u njihovoj udobnosti tada je uživao viši stalež.

Još jedan vremešni lepotan koji je izložen u Preljini jeste Škoda Tudor, star skoro osam decenija.

Škoda Tudor (Foto: RINA)
Škoda Tudor (Foto: RINA)

"Svim oldtajmerima koje smo pronašli motor je bio u izuzetnom stanju, a enterijer odlično urađen. Skoro svi automobili imaju kožna sedišta i vidi se da je udobnost bila visoko pozicioniran kriterijum prilikom proizvodnje", rekao je Brano koji je i lično radio na restauraciji ovih Škodinih vozila.

U Muzeju Škodinih automobila nalazi se devet vozila, većina ih je kupljena u Češkoj, a kao oldtajmeri oni dostižu izuzetno visoku cenu na tržištu.

Škoda Octavia (Foto: RINA)
Škoda Octavia (Foto: RINA)

"Oni vrede više nego pojedina nova vozila, u pitanju su desetine hiljada evra. Imali smo čak i ponudu od pojedinih posetilaca da im prodamo Feliciju kabriolet, ali od ovih vozila koja se nalaze u muzeju ništa nije na prodaju", kaže Brano i dodaje da ovde nije kraj, već da će Muzej u toku ove godine dobiti još jedno pojačanje.

Foto: RINA
Foto: RINA

"U pitanju je model Rapid napravljen 1936. godine, koji je vožen za vreme Drugog svetskog rata, koristili su ga nacisti, a prtizani su ga kasnije otuđili. Trenutno je na restauraciji i tokom godine stiže u muzej i to će biti najstariji auto koji se nalazi u našem muzeju", naglašava Brano.

Da su Škodini automobili i te kako izdržljivi dokaz je i Škoda Octavia novije proizvodnje, koja se našla u muzeju jer je prešla neverovatnih – milion kilometara.

Foto: RINA
Foto: RINA

strana 1 od 24 idi na stranu