Da li vozači u skupljim automobilima ređe propuštaju pešake?

Najnovija studija pokazuje da i pol utiče na to da li će se vozač zaustaviti da propusti pešaka.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Prošla godina je bila jedan od najopasnijih po pešake u SAD-u u poslednje tri decenije, pokazuje studija Američkog udruženja za bezbednost na putevima. Statistika govori da je u toj zemlji u 2019. na ulicama smrtno stradalo čak 6.590 pešaka.

Jedno od kobnih mesta na kojima se ukrštaju putanje vozila i pešaka su pešački prelazi, a prema ovom istraživanju, vozači u skupljim automobilima su manje skloni tome da propuste pešake na prelazu.

Studija pokazuje da što je skuplji automobil, to je manja verovatnoća da će se vozač u njemu odlučiti da zaustavi vozilo da bi propustio pešaka koji želi da pređe ulicu.

Kao uzorak, istraživači su odabrali dva pešačka prelaza u Las Vegasu koja se ne nalaze u okviru raskrsnica, već između njih. Otkrili su da verovatnoća da će automobil da stane pešaku ispred prelaza opada za po 3% na svakih 1.000 dolara povećanja vrednosti datog vozila.

Od 461 automobila posmatranog u ovoj studiji, svega 28% se zaustavilo da propusti pešake.

Istraživanje se bavilo i time da li na odluku vozača da stane ispred pešačkog utiču pol i rasa pešaka.

Pokazalo se da se automobili češće zaustavljaju ako je pešak žena (31,3%), nego kada je muškarac (24,1%). Vozači su takođe češće propuštali belce (31,2%) od onih čija je koža tamnija (24,8%).

Istraživači su uočili i da su mlađi vozači i vozači muškog pola skloniji rizičnijem ponašanju za volanom.

strana 1 od 20 idi na stranu