Tesla povlači preko milion vozila zbog greške koja može i te kako da zaboli putnike

Američki proizvođač je objavio opoziv 1.097.762 automobila u SAD zbog mehanizma za prozore koji bi mogao da priklješti ekstremitete putnika u vozilu.

Podeli
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Prebrojite prste sledeći put kada zatvorite prozor na svom Tesli, počinje u šaljivom tonu vest o opozivu automobilski sajt Carscoops. Konkretno, sistem automatskog pokretanja bočnih prozora možda neće adekvatno zaštititi vozače u problematičnim vozilima, kojih je u SAD preko milion.

Prozori na određenim Teslinim vozilima mogli bi da se zatvore većom silom nego što je dozvoljeno. Iako je nejasno koliku silu dozvoljava mehanizam za zatvaranje prozora, kompanija je u dokumentima Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na auto-putevima navela da je prvi put postala svesna problema 19. avgusta 2022. godine, kada je otkriveno da performanse automatskog sistema imaju "varijacije veće od očekivanih".

Proizvođač automobila je brzo pokrenuo istragu o ovom pitanju i sproveo testove usklađenosti na više režima koristeći različite pozicije prozora. Rezultati istrage su ispitani od 5. do 11. septembra, nakon čega je kompanij Tesla odlučilo da pokrene akciju dobrovoljnog opoziva.

Sva nova vozila pre isporuke kupcima su dobila izdanje firmvera od 13. septembra, što otklanja problem, a zatim će i sva pogođena vozila koja su već u rukama vlasnika dobiti online ažuriranje.

Na sreću, kompanija nije upoznata sa bilo kakvim povredama u vezi sa ovim problemom, prenosi Automotive News.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu