Da li će Jutjub ukloniti video sa uputstvom za krađu automobila?

Sve su glasnije inicijative koje zahtevaju od Jutjuba da ukloni neprikladne video materijale koji sadrže uputstva za lakšu krađu pojedinih modela korejskih proizvođača Kia i Hyundai.

Podeli
Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock
Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock

U trendu je TikTok izazov u ​​kojem se korisnici pozivaju da pokušaju da ukradu određene automobile korejskog proizvođača. U pitanju su jeftiniji modeli proizvedeni posle 2011. godine koji nemaju imobilajzer, odnosno elektronsku blokadu motora.

Zbog ovog izazova prošle godine je u pojedinim saveznim državama zabeležen drastičan porast krađe ovih vozila. Milvoki je bio prvi na udaru, a 66 odsto od skoro 10.500 ukradenih vozila bili su marke Kia ili Hyundai.

Kao deo napora, Nacionalni biro za kriminal u osiguranju (NICB), Koalicija za prevare u osiguranju i Međunarodno udruženje za specijalne istrage poslali su zajedničko pismo izvršnoj direktorki Jutjuba, Suzan Vojcicki, tražeći od nje da ukloni video snimke "how to", koji sadrže detaljna uputstva za krađu automobila.

NICB je saopštio da je u nekim oblastima zabeležen porast broja krađa automobila Hyundai i Kia i do 936%.

Los Anđeles je zabeležio rast od 85%, a Sent Luis 48%. Milvoki, sa druge strane, gde je trend počeo, ima toliki porast krađa da su 66 odsto od skoro 10.500 ukradenih vozila Kia ili Hyundai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu