Zašto curi voda iz auspuha i treba li zbog toga da se zabrinem?

Neki vlasnici automobila primećuju da im voda curi iz auspuha. Da li je ovo možda znak kvara motora?

Izvor: automobili.ba
Podeli
Foto: Maks Redwolf/Shutterstock
Foto: Maks Redwolf/Shutterstock

Neki vozači primećuju da im voda ponekad curi iz auspuha. Ovo se dešava čak i u modernijim automobilima.

Zato i ne čudi što voda koja curi iz auspuha novog (ali i starog) automobila može da izazove uznemirenost kod vlasnika.

Da li vam curi iz auspuha?

Da, voda može da kaplje iz auspuha. Međutim, kako se ispostavilo, zabrinutost većine korisnika automobila oko prisustva vode u izduvnom sistemu je uveliko preuveličana, piše sajt Automobili.ba.

Kapanje vode iz auspuha je često prirodna pojava, iako se javlja samo kada je ispunjeno nekoliko uslova. Naravno, to može biti i simptom kvara motora, ali takva situacija je relativno retka.

Pa da vidimo zašto voda kaplje iz izduvne cevi i šta možemo da uradimo da se toga rešimo.

Odakle dolazi voda u izduvnom sistemu?

Voda iz izduvne cevi je u izvesnoj meri nuspojava rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kao što znamo, motoru je pored goriva potreban i vazduh, koji uvek sadrži malo vlage.

Prilikom sagorevanja smeše goriva i vazduha dolazi do reakcije koja rezultira stvaranjem ugljen-dioksida i niza drugih jedinjenja, kao što su ugljen-monoksid, azot-oksid i ugljovodonici.

Među njima je i voda, koja nema gde da "pobegne" osim u auspuh. Napušta sistem tek u njegovom završnom delu, odnosno na kraju izduvne cevi.

Imajući sve ovo na umu, iz izduvnih gasova vašeg automobila trebalo bi stalno da curi voda. Pa zašto to nije slučaj?

Kada se izduvni sistem zagreje, voda jednostavno ispari i od nje nema vidljivog traga. Pa zašto onda ponekad kaplje iz auspuha?

Ovo se dešava kada sistem nije uspeo da dostigne visoku temperaturu i voda nije imala vremena da ispari. Tako voda obično kaplje iz izduvne cevi automobila koji se vozi na kratke udaljenosti (motor ne dostiže radnu temperaturu ili to čini samo na kratko).

Ovom procesu pogoduje niska temperatura okoline, jer vazduh obično sadrži dosta vlage.

Kako se rešiti vode iz izduvnog sistema?

Najlakši način da se rešite vode iz auspuha je da jednostavno odvezete automobil na dužu vožnju. Dovoljno da izduvni sistem dostigne potrebnu temperatura pri kojoj će voda ispariti iz njega.

Nekoliko kilometara je obično dovoljno. Nakon vožnje, voda u auspuhu treba da nestane, a iz cevi da izlaze samo izduvni gasovi.

Da li i kada ovo može biti znak ozbiljnog kvara motora?

Voda u izduvnom sistemu takođe može biti simptom ozbiljnijeg kvara na motoru, međutim ovaj kvar je obično praćen i drugim simptomima, kao što su prekomerni dim iz izduva ili sumnjiv miris (npr. paljevine).

Oni mogu biti rezultat sagorevanja motornog ulja ili oštećenja zaptivke glave cilindra, što dovodi do ulaska rashladne tečnosti u komoru za sagorevanje.

Voda takođe može da kaplje iz izduvnog sistema na mestu gde se prigušivač spaja sa katalizatorom (kada je zaptivka glave motora oštećena).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu