Koliko vozila ima neispravna svetla?

Akcija sprovedena u Nemačkoj pokazuje da je to veliki problem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: supergenijalac/Shutterstock
Foto: supergenijalac/Shutterstock

Test osvetljenja, sproveden tokom 2023. u Nemačkoj, pokazao je da je čak 27,4 odsto automobila imalo kvarove na svetlima (prošle godine ih je bilo 27,8 odsto).

Ovo je rezultat aktuelne statistike Deutschen Verkehrswachta (DVW) i ZZentralverbands Deutsches Kraftfahrzeuggewerbea (ZDK), odnosno Organizacije za bezbednost saobraćaja i Centralnog udruženja nemačkih prodavaca vozila.

Auto-servisi su podneli skoro 50.000 prijava kvarova nakon pregleda četiri puta više vozila.

Sa 18,7 procenata, glavni farovi su ponovo na vrhu statistike kvarova (u 2022: 19,8 procenata). Udeo vozila sa previsoko postavljenim farovima je 8,5 odsto (u 2022: 8,3 odsto).

Prenisko postavljeni farovi pronađeni su na 7,7 odsto vozila (2022: 9,4 odsto). To dovodi do lošije vidljivosti i time se smanjuje bezbednost.

Na 3,4 odsto vozila u potpunosti je otkazao glavni far. Kada se ovaj procenat primene na ukupan broj svih nemačkih vozila od 48,8 miliona automobila, ovo rezultira oko 1,66 miliona vozila na putu sa neispravnim svetlima.

Otprilike jedno od deset vozila imalo je problem sa zadnjim osvetljenjem (10,2 odsto; u 2022: 9,5 odsto). Ovo takođe nosi visok rizik. Samo ako kočnice i zadnja svetla rade, ostali vozači iza imaju priliku da reaguju na vreme i koče.

Akcija "testa osvetljenja" postoji u Nemačkoj od 1956. godine, a zajednički je organizuju ZDK i DVW.

Kontrolišite svoja svetla, zbog sebe, ali i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Srećan put!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu