Kineska startap kompanija napravila 10.000 električnih vozila za pola godine FOTO

Xpeng Motors je jedna od nekoliko stotina kineskih startap kompanija za proizvodnju električnih automobila, ali i samo jedna od tek nekoliko koje su već počele da proizvode i prodaju vozila na struju.

Podeli
Foto: Xpeng promo
Foto: Xpeng promo

Ovaj kineski proizvođač električnih automobila saopštio je da je napravio 10-hiljadito vozilo otkako je sredinom decembra 2018. počela proizvodnja SUV-a na struju Xpeng G3. U toj kompaniji kažu da su u periodu januara-maj 2019. u preko 220 kineskih gradova isporučili kupcima ukupno 7.359 automobila.

Foto: Xpeng promo
Foto: Xpeng promo

Xpeng je pored lanca ovlašćenih prodavaca i servisera – kojih će do kraja godine biti preko 100 – u Kini razvio i mrežu sopstvenih brzih suprepunjača. U planu je da tokom 2019. bude pušteno u rad ukupno 200 ovih punjača, a u naredne tri godine njihov broj će porasti na 1.000.

Osim toga, vlasnici modela G3 mogu da koriste i punjače drugih kompanija kojih je u Kini sve više.

Foto: Xpeng promo
Foto: Xpeng promo

Svoj prvi model - G3, Xpeng je predstavio svetskoj javnosti u januaru 2018, na sajmu elektronike CES u Las Vegasu, kao potencijalnog rivala Teslinom Modelu X, na koji su se Kinezi ugledali kada je reč o dizajnu enterijera ovog SUV vozila.

Foto: Xpeng promo
Foto: Xpeng promo

strana 1 od 67 idi na stranu