Usavršavaju pneumatike i u svemiru

Goodyear će na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u okviru projekta Američke nacionalne laboratorije, testirati materijal koji se upotrebljava u izradi pneumatika. Stečeno znanje doneće naučnicima i inženjerima nove činjenice za dalji razvoj i poboljšavanje performansi pneumatika za putnička vozila.

Podeli
Foto: Goodyear promo - ilustracija
Foto: Goodyear promo - ilustracija

Kompanija Goodyear najavljuje povratak u svemir gde će, u Američkoj nacionalnoj laboratoriji koja deluje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), testirati sastavne delove svojih pneumatika. Naučnici će, naime, u ambijentu mikrogravitacije proučavati nastajanje delića silike i tako istraživati uticaj upotrebe jedinstvenih oblika silike na poboljšanje performansi pneumatika.

Predviđeno je da Goodyear oprema za eksperiment krene prema Međunarodnoj svemirskoj stanici 21. jula, i to na svemirskom brodu SpaceX CRS-18.

Astronauti će testiranje silike u svemiru izvoditi istovremeno sa Goodyearovim naučnicima u njihovim internim laboratorijama, a rezultati će biti poznati po povratku, kada inženjeri budu upoređivali rezultate oba testiranja.

Goodyear se vraća u svemir skoro pedeset godina od dana kad je 1969. godine vasionskom brodu Apollo 11 u njegovoj misiji na Mesec obezbedio veoma važne proizvode.

Sarađivao je već u pripremama na lansiranje – Goodyearove kočnice su pomagale da se rakete nameste na površine za lansiranje, njihov sistem u motorima olakšavao je cirkulaciju gasova, a izrađen je takođe prozorski okvir komandnog modula i ploča na koju su bili montirani instrumenti za sletanje.

Kompanija je takođe dala svoj doprinos i kad se Apollo 11 po povratku na Zemlju spustio u okean – plovne vreće izrađene u Goodyearu držale su kapsulu sa astronautima u vertikalnom položaju, a istovremeno su pneumaticima opremili kolica za prevoz opreme i uzoraka površine Meseca.

strana 1 od 67 idi na stranu