Volvo potpuno električni za 10 godina?

Poslednji novi model koji će imati i SUS motore biće XC90 sledeće generacije - posle toga samo na struju.

Podeli
Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Volvo je jedna od kompanija u automobilskoj industriji koja se elektrifikuje velikom brzinom. Poslednji model švedske marke koji će koristiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem verovatno je sledeća generacija SUV-a XC90, a od 2030.

Volvo želi da isporučuje samo automobile sa nultom emisijom, kažu u toj kompaniji.

Proizvođač automobila u vlasništvu kineske kompanije Geely imaće tri cilja u narednoj dekadi.

Prvi - da 20 odsto svetske prodaje čine elektrifikovani automobili (hibridi i električni), trebalo bi da bude ostvaren već ove godine.

Zatim, 2025. godine, Volvo želi da potpuno električni automobili učestvuju u prodaji sa 50%, a do 2030. u prodaji bi trebalo da budu isključivo vozila sa električnim pogonom.

Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

"Bio bih iznenađen da od 2030. ne isporučujemo samo električne automobile", rekao je nedavno direktor kompanije Hokan Samuelson za Financial Times Future.

On veruje da su strogi rokovi za okončanje prodaje benzinaca i dizelaša ono što će uticati na kupce da brže pređu na električne automobile, a ne novčani podsticaji za "zelena vozila".

"Trebalo bi da imamo jasna pravila o tome kada treba da napustimo motore sa unutrašnjim sagorevanjem", dodao je Samuelson.

"Jednom kada shvatite da benzinski i dizel motor zaista nisu deo budućnosti, prilično je lako uvideti da morate brzo da se okrenete električnim vozilima".

Tokom intervjua ranije ove godine, Samuelson je izjavio da želi da Volvo potpuno pređe na električnu energiju pre nego što vlade zemalja to učine obaveznim.

Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu