Italija se protivi zabrani prodaje novih benzinaca i dizelaša od 2035.

Još jedna zemlja se izjasnila protiv inicijative EU.

Podeli
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Italija i njena automobilska industrija nisu spremne za tektonske promene potrebne da bi se omogućila zabrana prodaje automobila na fosilna goriva koju je predložila Evropa za 2035. godinu.

Zamenik premijera i ministar infrastrukture Mateo Salvini rekao je da zabrana nema "ekonomski, ekološki ili socijalni smisao". Salvini, poznat po svojim anti-EU stavovima, smatra da ova politika EU ne pomaže životnoj sredini, pozivajući to je "pseudoekološki fundamentalizam".

"Ne pomaže životnoj sredini, ali ostavlja desetine hiljada radnika bez posla", rekao je on.

Blumberg prenosi da se Salvini osvrnuo i na planove EU da do 2025. godine uvede standard Euro7 koji ima za cilj smanjenje količine emitovanih azotnih oksida za 25 odsto. On smatra da će dodatni korak ka usavršavanju SUS motora usporiti prelazak industrije na elektrifikaciju.

Isto mišljenje deli i Karlos Tavareš, izvršni direktor Stellantisa.

Italija je zajedno sa još nekoliko evropskih zemalja stvorila koaliciju koja je predložila da se zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva odloži do 2040. godine.

Istovremeno, već 2021. godine, počela je da lobira da se proizvođači malih automobila izuzmu iz zabrane. Takođe, Salvini predlaže da se o svemu odluči na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu