Koliko su automobili zapravo skuplji?

Najnoviji talas poskupljenja i inflacije posebno je pogodio automobilsko tržište, pa su nekada koliko-toliko pristupačni i porodični automobili postali predmet luksuza.

Podeli
Foto: Kzenon/Shutterstock
Foto: Kzenon/Shutterstock

Razlike su još veće kada se to pogleda kroz period od 30 godina.

Prema zvaničnim podacima nemačkog auto kluba ADAC, automobili su u periodu od 2017. do 2022. godine poskupeli do 44 odsto, što je značajno uticalo na prodajne rezultate i tržište automobila ukupno. Pored pandemije i prekida u isporukama, te nedostatku novih automobila uzrok je naravno i inflacija, ali jedan od glavnih razloga je i neopravdano podizanje cena kao i ciljano izbacivanje pristupačnijih modela iz ponude, piše Klix.ba.

Zato je posebno zanimljivo istraživanje koje je napravio nemački magazin T-Online koji je uporedio današnje cene automobila s onima iz 90-ih godina prošlog veka.

Naravno, za poređenje je odabran nemački bestseler - Volkswagen Golf. Tako je 1991. godine za treću generaciju Golfa u osnovnoj verziji i s najslabijim motorom u Nemačkoj trebalo izbrojati 10.200 evra, kada se cena konvertuje iz tadašnje valute - Deutsche Mark.

Kako je vreme prolazilo cena je bila sve veća, pa je tako 2012. godine osnovni Golf koštao 17.000 evra, dok je 2020. godine cena dostigla skoro punih 20.000 evra. Naravno, veliki skok cene desio se u poslednje tri godine, pa od početka ove godine najpristupačniji Volkswagen Golf u Nemačkoj košta čak 29.560 evra!

Naravno, treba biti pošten pa priznati da su s tehničke strane Golf 3 i Golf 8 slični tek po imenu, te da količina opreme za komfor i sigurnost, kao i sama pasivna sigurnost modernog kompakta na znatno većem nivou nego kod automobila od pre 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu