Prvi put u istoriji: Registrovano više "strujaša" nego dizelaša

Prvi put u istoriji, broj registracija električnih vozila u Evropi premašio je broj registracija automobila koji imaju dizel motore. Poređenja radi, dizeli su 2015. godine činili 50% tržišta, a danas čine tek 12%, pa se čini da će električni automobili uskoro prestići sva klasična vozila sa SUS motorima.

Izvor: Kliks
Podeli
Foto: Shutterstock/guteksk7
Foto: Shutterstock/guteksk7

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), broj registracija novih električnih vozila u Evropskoj uniji po prvi put je premašio broj registracija dizelskih automobila u periodu za deset meseci tekuće godine. To znači da su električna vozila sada treći najpopularniji izbor iza benzinskih i hibridnih automobila.

Prošlog meseca, registracije električnih automobila porasle su za 36,3% u odnosu na oktobar 2022, a reč je o 121.808 primeraka, dok je tržište dizel automobila nastavilo da pada.

Zaključno sa oktobrom, ukupni broj novih registrovanih EV vozila u EU iznosi 1,2 miliona, što je ogromni rast od 53,1% u odnosu na prošlu godinu.

Ako posmatramo period u prvih deset meseci ove godine električni automobili u Evropi zauzimaju 14% tržišta. Kada uporedimo ovaj rezultat sa "dizelašima", EV su preskočila jednu prepreku. S druge strane, dizeli beleže značajan pad u odnosu na 2015. godinu, kada je broj vozila pogonjenih "naftom" imao čak 50% tržišnog udela.

Hibridni automobili takođe su zabeležili značajan rast prodaje. Sa 2,2 miliona novih registracija u EU, u periodu januar-oktobar, "mešanci" su realizovali veći broj registracija za 29,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Suprotno tome, popularnost plug-in hibrida na evropskom kontinentu u konstatnom je padu zbog "izbijanja" subvencija za ovaj tip vozila. Njihova prodaja pala je na samo 72.002 registrovana primerka prošlog meseca, što je rezultiralo tržišnim udelom od 8,4% na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu