Sa Slovencima nema šale: Uvode drastične mere u saobraćaju

Predviđena je nulta tolerancija na alkohol.

Izvor: seebiz.eu
Podeli
Foto: Rudiecast/Shutterstock
Foto: Rudiecast/Shutterstock

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti saobraćaja na putevima za narednih sedam godina, koja podrazumeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na mnogim saobraćajnicama i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,0 promila.

Nove mere bi trebalo da obezbede da do 2030. godine u nesrećama ne pogine više od 50 ljudi godišnje, a da ne bude povređeno više od 400 ljudi.

Rezolucijom je predviđen i razvoj infrastrukture za dalje promovisanje bezbednog korišćenja javnog prevoza, pešačenja, vožnje bicikla i drugih oblika mobilnosti, piše seebiz.eu.

Istovremeno, planirano je proširenje područja maksimalno dozvoljene brzine od 30 kilometara na sat i područja umerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenih mesta.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima kao i mogućnost povećanja odštetnog zahteva za izazivanje teške saobraćajne nezgode pod uticajem alkohola ili droge sa 13.560 na čak 130.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu