"Kineske kompanije su najveći rivali Tesli"

Kineske automobilske kompanije najveći su rival Tesli kada je u pitanju borba za nadmoć u sektoru električnih vozila, rekao je šef Tesle Ilon Mask.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/CARINA JOHANSEN
Foto: EPA/CARINA JOHANSEN

"Prodaje EV u Kini su ogromne... njihove automobilske kompanije su ekstremno kompetitivne. Naša konkurencija su oni - ima mnogo ljudi koji misle da će top 10 automobilskih kompanija biti Tesla i onda devet kineskih. Ja bih rekao da ne greše", rekao je Mask na nedavnoj konferenciji koju je organizovao New York Times.

Prema njegovim rečima, Kina je "sjajna kada je u pitanju proizvodnja, i njihova radna etika je neverovatna".

Kompanija Tesla je, inače, otvorila ogromnu fabriku u Šangaju 2019. godine, a njihovo poslovanje na kineskom tržištu je dovedeno pod lupu u poslednje vreme zbog brige da bi kineska vlada mogla da ima uticaj na Maska, mada je on ovo negirao.

"Tesla ima jednu od četiri fabrike u Kini, a ta zemlja čini četvrtinu našeg tržišta. Ovo sa utržišnim udelom je otprilike isto sa svim automobilskim kompanijama, pa ako je problem za Teslu, onda je i za njih", istakao je Mask.

Podsetimo, u poslednje vreme sve je jači upliv kineskih automobilskih kompanija van matične zemlje. Tu spadaju brendovi BYD, Geely, Chery i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu