Auto test: Zlatno srce – Toyota Yaris 1.5 Bi-Tone

Malo stariji čitaoci će sigurno imati osećaj da vreme leti kada prisetimo da se Yaris pojavio pre 20 godina. Evo šta ovaj automobil danas nudi.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3945/1695/1510 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2510 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3945/1695/1510 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2510 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Zlatni Yaris privlači pažnju na ulici, pre svega zbog svoje specijalne boje.

Na njemu je oznaka „Y20“, rezervisana samo za mali broj vozila kojom je proslavljen dvadeseti rođendan ovog modela.

Toyota Yaris 1.5 Dual VVT-iE: zapremina 1496 ccm;  82 kW (111 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 136 Nm pri 4400 o/min
Toyota Yaris 1.5 Dual VVT-iE: zapremina 1496 ccm; 82 kW (111 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 136 Nm pri 4400 o/min

„Mistik gold“ zlatna boja je i dalje u ponudi u okviru Bi-Tone paketa, samo nema oznake „Y20“.

Boja je identična kao na Yarisu prve generacije, poznatom i po tome što je bio prvi mali automobil na svetu koji je osvojio maksimalnih pet zvezdica na EuroNCAP testovima bezbednosti.

Bi-Tone paket ima i vrlo lepu opremu, ali i fantastični 1.5 atmosferski benzinski motor. Dakle, osim „autfita“, Yaris može da se pohvali motorizacijom kakvom raspolaže još samo jedan jedini konkurent u B segmentu. Svi drugi su odavno prešli na male kubikaže i turbo.

Ovaj motor je uveden pre dve godine prilikom redizajna i predstavlja poslednju reč tehnike kada su u pitanju atmosferci. Rezultat svega je sjajna zabava u vožnji i izuzetno niska potrošnja.

Prtljažnik: 286 l
Prtljažnik: 286 l

Da ne dužimo, prosek po gradu je svega sedam litara sa mnogo rada na leru i stani-kreni situacija. Deluje neverovatno za 1.5 motor, ali je tako. Čak se ispostavilo da, ukoliko ga vozite štedljivo, troši tek pola litre više od hibrida!

Najjeftinija verzija sa ovim motorom ima cenu od 12.490 evra, koliko košta „stela“ paket opreme na akciji. Za te pare zaista dobijate osmeh na licu kada stisnete gas.

Iznenađuje neverovatna elastičnost na niskim obrtajima ali i lakoća kojom se zavrti do crvenog područja obrtomera.

Pogled na tehničke karakteristike i ubrzanje do „stotke“ od 11 sekundi izaziva nevericu, bili smo ubeđeni da je Yaris mnogo brži. Ovo je još jedan dokaz da cifre na papiru ne znače mnogo sve dok ne sednete za volan i sami se uverite u činjenično stanje.

Pri manevrisanju ima neočekivano veliki krug okretanja ali zato Yaris sjajno skreće. Ima prilično dugo međuosovinsko rastojanje, što je dosta uticalo na stabilnost pri velikim brzinama. Nema poskakivanja i lovljenja na pravcu a kočenje je bezbedno čak i pri vrlo velikim brzinama, uprkos tome što pozadi ima doboše.

Prenosni odnosi menjača su dugi za jednog atmosferca, pa se na 130 km/h „vrti“ na niskih 3150 obrtaja u šestom stepenu prenosa. Iznenađujuće snažno ubrzava, tako da na autoputu lako možete da iznenadite druge učesnike u saobraćaju.

Doduše, za te situacije je potrebno malo baratanja ručicom menjača i teranja u visoke obrtaje. Autoput podiže potrošnju, s obzirom da na 130 km/h troši oko 7,5 l/100 km.

Yaris je automobil koji je, pre svega, namenjen gradskoj vožnji. Za volanom se sedi dosta uspravno a nožne komande su, za razliku od većine novih konkurenata, blizu.

Na uspravan položaj će vas naterati i volan koji ne može previše da se izvuče po dubini.

Poslednji redizajn je doneo mnogo mekih površina, tako da Yaris spada među najkvalitetnije, iako je već šest godina na tržištu. Ima dosta korisnih pregrada i polica, uključujući i prostor za velike telefone sa USB priključkom neposredno iznad.

Ako želite povremeno da povezete nekog od odraslih na zadnjim sedištima, to nije nikakav problem. Ima tek koji milimetar manje mesta za glavu u odnosu na novu Corollu.

Osim vrlo privlačnim dizajnom, Yaris će sigurno ostaviti utisak više nego zanimljivim motorom, koji obezbeđuje nesvakidašnje uživanje u vožnji ali i nisku potrošnju.

Neobična oprema

Iznenadilo nas je što Yaris Bi-Tone nema navigaciju i automatsku „klimu“ koja je rezervisana samo za najviši paket, ali zato ima Toyota Safety Sense bezbednosni paket koji uključuje prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatsko kočenje i automatiku za duga svetla!

Poslednja stavka je posebno interesantna jer nema senzor za „paljenje“ farova, ali zato ima kameru koja prepoznaje druge automobile. Ako pritisnete taster kod levog kolena za aktivaciju ove opcije i postavite ablender u položaj za duga svetla, Yaris će ih sam uključivati kad god se za tim ukaže prilika.

Vazduh umesto turbine

Dobro poznati benzinac od 1.33 litra zamenjen je takođe četvorocilindarskim atmosferskim benzincem od 1.5 litara. Tojotini inženjeri su smatrali da će za gradsku vožnju, mesto gde će Yaris provesti najviše vremena, prikladniji biti efikasni atmosferski benzinski motor. I napravili su pravi mali biser.

Za početak, tu je neobično visoka kompresija od 13,5:1 koja omogućava kvalitetno sagorevanje smeše. Međutim, da bi omogućili dugovečnost, inženjeri su morali da porade na sistemu za ubrizgavanje i na razvodu ventila.

Komora za sagorevanje u glavi i čelo klipova su dizajnirani tako da zadržavaju homogenu smešu goriva i vazduha i obezbeđuju brzo paljenje.

Napravljen je povrat izduvnih gasova u motor (EGR) sa dodatnim hlađenjem, čime se smanjuje temperatura prilikom ciklusa ekspanzije, a što umanjuje mogućnost za “kliktanje” motora.

Zahvaljujući novom varijabilnom mehanizmu razvoda ventila “VVT-iE” omogućen je dualni rad motora. U promenljivom režimu rada, kao i u slučaju da je potrebna maksimalna snaga, motor radi u OTO ciklusu, dok u konstantnom režimu srednjeg opterećenja, motor prelazi u Etkinsonov ciklus rada.

U tom slučaju usisni ventili ostaju otvoreni duže. Skraćenje kompresionog takta uveliko umanjuje pumpne gubitke i povećava efikasnost motora. Promena režima rada je momentalna i neprimetna za vozača bez obzira na režim vožnje.

Ovako “zapakovan” motor ima termalnu efikasnost od čak 38,5 posto, među najboljima na svetu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Yaris 1.5 Dual VVT-iE Bi-Tone

zapremina motora 1496 ccm
snaga 82 kW (111 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 136 Nm pri 4400 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije: D/Š/V 3945/1695/1510 mm
međuos. rastojanje 2510 mm
prtljažnik 286 l
rezervoar 42 l
masa 1220 kg
pneumatici 195/50 R16
maks. brzina 175 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 6,3/4,2/5,0 l/100 km
emisija CO2 112 g/km
cena testiranog automobila 14.490 evra sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu