Petogodišnji maksimum: Cena zlata oborila rekord

Njujork -- Cene zlata su porasle tokom trgovanja u Aziji, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (FED) "odškrinula vrata" za dalje smanjenje kamatnih stopa.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ovo je tek pocetak, za sada su samo najavili smanjenje kamatnih stopa a zlato skocilo 45 dolara po unci (trenutno je 1391 dolar).
  1) zlato je probilo visegodisnju barijeru, i sada tehnicke analize ne vide problem da zlato ode na 1600-1700 dolara.
  2) cela prica FED-a od poslednjih 11 godina je pala u vodu. Povecali su svoj "balance sheet" za 5 puta, sa obecanjem da je samo privremeno i da ce sve to svesti na stanje pre pocetka krize 2008.godine i da ce vratiti kamatne stope na normalan nivo (5-6%). Sada se ispostavilo da je sve bila jedna velika laz, da SAD stampa dolare bez pokrica, da nisu u stanju da povuku nastampane dolare, i da upravo ulaze u novi krug stamapanja (QE4), koji mora biti veci od prethodna tri zajedno (kao sto je QE3 bio veci od QE1 i QE2). Samo na najavu svega toga zlato je skocilo 45 dolara za dan. Kada krenu da obaraju kamatne stope i stampaju nove pare ocekujte skokove od po 100 dolara na dan. Gubitak poverenja u dolar je pred nama.
  3) naravno da SAD nisu izdvojen slucaj. I Evropska centralna banka je vec najavila isto.
  4) Kada god je FED smanjio kamatne stope, recesija je bila na vratima. Tako je i ovoga puta. Naravno da nece reci da to rade zbog recesije, jer ne zele da ubrzaju stvari, kako sada tako i u proslosti. Dakle, recesija stize najkasnije u 2020.godini, kao sto je vec najavio glasnogovornik centralnih banaka, Nuriel Rubini. I oni koji pricaju da on predvidja svake godine novu recesiju ocigledno ne prate zaista sta on prica.
  (Ivan, 20. jun 2019 21:17)

  # Link komentara