1. Kada imaš ogromna prostranstva pogodna za poljoprivredu nije bitan prinos nego samo razlika između uloženog novca u proizvodnju i novca dobijenog prodajom proizvoda. Narodski rečeno bitan je profit. To trenutno važi u SAD i u Rusiji. Mogla bi i Ukrajina da proizvodi po tom principu, ali oni imaju neke druge probleme. Da se ne zaboravi, u Rusiji (i Ukrajini) su ogromne površine najplodnijeg zemljišta sa visokim sadržajem humusa. Oni nemaju potrebe da koriste velike količine đubriva kao što je naveden primer Holandije.
  (Upućen, 19. jul 2019 07:47)

  # Link komentara

 2. Da povecaju proizvodnju i izvoz za 20ak procenata za 20 godina uz toliko ulaganja!!! Ovo nesto nije uredu.
  Bolje bi bilo da malo optimizuju proizvodnju i primene bolje agrotehnicke mere. Dobice isti rezultat za 4-5 godina sa znatno manje ulaganja...
   (Nislija, 19. jul 2019 07:42)

  # Link komentara

 3. (Srb, 18. jul 2019 20:47) A što porediti klimu Rusije i Holandije nije moguće? Kakva je klima u Rostovu, Krasnodaru, Sevastopolju? Oni imaju problema sa skladištenjem i u planu je izgradnja novih savremenih silosa. Sa mineralnim đubrivima nemaju problema, a i nabavlja se stalno nova mehanizacija.
  (Ludi Milojko, 19. jul 2019 00:43)

  # Link komentara

 4. @trud Porediti klimu Holandije i Rusije je nerealno. Prinos nezavisi samo od đubriva nego i od drugih faktora.
   (Srb, 18. jul 2019 20:47)

  # Link komentara

 5. Jednostavno nerealna predvidjanja u domenu želja. Rusija uopste ni ne treba ni novu infrastrukturu niti vise zasejanih obradivih povrsina za vecu proizvodnju. Dovoljno je "samo" da ruski poljoprivrednik koristi dovoljno mineralnih djubriva(u rusiji koristi deset puta manju kolicinu nego seljak u holandiji) i da poseduje poljoprivredne masine od traktora, kombajna do ostalog sto je uobicajeno za zapadnu evropu da ima SVAKO ko uzgaja zitarice. U rusiji po hektaru dobija se oko 2,5-3,3 tone psenice, a na zapadu 7-8 tona po hektaru. Najveca prepreka je naravno nedostatak kreditnih sredstava za poljoprivrednike, a i ono sto je dostupno nije po povoljnim uslovima.
   (trud, 18. jul 2019 18:54)

  # Link komentara