1. Helios i drugi, Most je jedino riješenje obzirom na političke odnose u BiH ali i između R.H. i BiH. Bošnjaci imaju veliki problem u svojim glavama i to uredno pokazuju već desetljeće. Ja kao Hrvat sam svijestan toga i zagovaram (kad imaš s druge strane takvog sugovornika) svakako izbjeći spuštanju na tu razinu i početi ignorirati i nastaviti gledajući samo sebe i pouzdati se u sebe i svoje snage i zbog političkog položaja i ostalog. Nisam zagovornik da se bilo kome radi šteta i svakako ne treba zbog svoje dobrobiti drugoga oštećivati. Most nikog ne oštečuje(osim same R.H. tj. proračuna, no obzirom da je R.H.dio EU, sve je lakše. Bez obzira što bi most bio napravljen i bez Dodika,treba biti korektan i reći hvala zbog njegovog stava oko mosta (možda dođe vrijeme kad će R.H. moći uzvratiti). Bošnjaci su zaista nerealni i isključivi. Ne samo oko mosta. Gledam slučaj Srebrenica. No i sami Srbi imaju dio odgovornosti jer su dugo pokušavali prikriti zločin i to im se obija sada o glavu. U Srebrenici(i nigdje na teritoriju gdje su vođeni ratovi u ex Yu) nije počinjen genocid kako je to formulirano u međunarodnom pravu. Nažalost Haški Sud je donio presudu kakvu je donio i sada to ne pridonosi smirivanju već će dovesti do nestabilnosti.Zločin u Srebrenici je ratni zločin i tu nema mjesta prikrivanju ili traženja opravdanja filozofiranju itd...Ali genocid? hmmm...Niti su Bošnjaci, niti Hrvati, niti Srbi ili Kosovari prošli npr što su prošli Židovi u 2.sv.ratu.
  (Roby, 28. jul 2021 15:37)

  # Link komentara

 2. A zasto Hrvatskoj ne dati Neum i celu cenigirsku obalu? Malo su dobili novim avnojevskim granicama u socijalistickoj Jugoslaviji. Nama srbima netreba more...jedini konstutivni narod koji je dobio veliko nista iz te divne drzave zvane Jugoslavija. Ali zato se ginulo u 2 svetska rata da bi tzv braca bila srecna i zadovoljna. PS. Ne ocekujem da B92 objavi komentar, zarad bratstva i jedinstva...pljuc
  (orthodoxcelts, 28. jul 2021 15:18)

  # Link komentara

 3. Naravno da bi bilo jednostavnije da je Bosna ustupila dvije trake Hrvatskoj kao neku zonu prolaska pod nadležnošću Hvatske, ogradila ih od Bosne da se ne može nekontrolirano prelaziti sa traka u drugu državu i obrnuto, ali nije išlo. Na žalost, Hrvatska također ne može čekati još 20 godina da BiH uđe u EU. I treće, kad EU plaća, a zašto ne.
  (Štef, 28. jul 2021 14:51)

  # Link komentara

 4. pa hrvati jesu većina u Neumu, i to skoro apsolutna, tim više je ponašanje ćaršije tragikomedija. Komšić i njemu slični, misle da će Hrvatsku zezat, kako zezaju hrvate u bosni, malo su se zaigrali, nije im Hrvatska Bosna i Hercegovina da će određivati pravila igre. isto tako, most možda ne bi bio ni rađen da su htjeli liberalizirat prijelaz kroz Neum, ali nisu. luka ploče im je u ratu i danas ustupljena, i nisu ni rekli hvala. zahvalili su se preglasavanjem hrvata u bosni, onda s druge strane most ni na koji način ne odvaja Bosnu od izlaza na otvoreno more, dubina je 50tak metara tamo, i nema broda koji ne može proći kroz most koji je visok 55 metara, dovoljno je široko i dovoljno visoko, ali bi ćaršija da odlučuje o povezivanju Hrvatske, neće da može ćaršijo. kao što u Bosni pokušavaju, odlučivat umjesto Hrvata i Srba, dva konstitutivna naroda BiH. ponašanje Sarajeva, i muslimana je vrlo zabrinjavajuće u posljednje vrijeme. u ratu nisu znali cijenit pomoć, a u miru ne znaju cijenit pruženu ruku, već konstantno provociraju i traže razlog za sukob. i onda muftija u zagrebu, priča kako su odnosi loši, jesu loši su, ali ne zbog hrvata, već zbog muslimana i sarajeva. a što se tiče mosta, vjeruj mi kad sve bude gotovo i vi ostali uživat ćete u istom, jer je most top, kao most koji povezuje dansku i švedsku, ništa manje lijep, i ništa manje funkcionalan. a opet BiH nitko nije napravio zid prema moru, tako da mogu histerizirat do sudnjeg dana, most je tu i mogu ga preći ako žele.
  (Jadranko, 28. jul 2021 14:01)

  # Link komentara

 5. jedino razumno i logično spajanje teritorija je ovako velebnim mostom a ne nekim glupostima poput tunela, vijadukta i slično.Na otvaranje iz BiH pozvati samo Dodiga,bošnjački članovi mogu pratiti preko Tv i gristi kohones,a Izetbegoviću ostaju samo mokri snovi da će parkirati Tursku flotu u Neumu.
  (gen 69, 28. jul 2021 13:55)

  # Link komentara

 6. Zapravo, zelim da tzv bosanski vrh bude prisutan na otvaranju mosta jer nema niceg sladjeg od gledanja kiselih faca.
  (Pijani zlotvor, 28. jul 2021 11:37)

  pa zar nisu Hrvati većinski u tom delu koji ste sad zaobišli?
  (možda mi nekad i propustite komentar, 28. jul 2021 13:39)

  # Link komentara

 7. @Helios

  Djetinjast ti je stav. Nudiš rješenja koja su odavno odbačena kao npr nadvožnjak preko Neuma (odbacilo samo stanovništvo Neuma ali i politika BiH jer bi nad tom cestom RH morala imati suverenitet), pa tunel - odbacila struka (zbog muljevitog dna). Most kao sredstvo spajanja je prošao studije same EU kao investitora. Dakle da je bilo jeftinijeg rješenje - oni bi ga našli.

  S ekonomske strane ovo nije samo povezivanje Dubrovnika s ostatkom HR već i približavanje Pelješca turističkim emitivnim tržištima. Nije isto hoće li neki turist tegleći kamp kućicu čekati u koloni na trajekt u Pločama 4h i to poslije skupo platiti ili će besplatno preći preko mosta. Samim time se podiže cijena nekretnina na Pelješcu dakle država zarađuje.

  I na kraju što točno razdvaja taj most? BiH od otvorenog mora? Ne budimo smiješni. Koji su to brodovi ikad uplovili u Neum da su bili viši od 55m ? Niti jedan ikada. I stanovništvo Neuma, kao i struka, se protivi bilo kakvim najavama izgradnje luke na tom mjestu a niti Hr ne žuri izaći u susret.
  (mali marinko, 28. jul 2021 13:39)

  # Link komentara

 8. Most osim što je funkcionalan još je lijep i atraktivan i nudi poseban dozivljaj putnicima. Sviđa mi se. Skandinavija je puna morskih mostova jer to ubrzava putovanje i olakšava život. Da je BiH bila suradljivija moglo je i bez mosta ali predugo je da se čeka dok BiH krene ka članstvu u EU. Opstrukcije drzave iznutra BiH drže na dnu Erope. Ako BiH bude član EU 2040. to će da bude uspjeh. Hrvati ne zele da se muče još decenijama.
  (Stons, 28. jul 2021 13:34)

  # Link komentara

 9. Bio sam tamo pre par dana. Mislim da bi bilo bolje da je napravljen neki dogovor o nesmetanom prelasku robe i ljudi, nekoj zoni bez kontrole vozila i da se ne nagrdjuje priroda.
  Ali to smo mi, lakse je napraviti most, tunel ili svemirski brod nego da se nasi ljudi sloze oko necega. Tuzno je to.
  I kad se sloze, to onda nije razlog da se dogovor postuje, nego se gleda kako da se dogovor izvrda i ne postuje.
  jadni smo i sa mostovima i bez njih.
  (Gradi rusi, miri se i tuci, i opet..., 28. jul 2021 13:03)

  # Link komentara

 10. Kad već govorite da se BiH bunila, kažite punu istinu. Bunili su se "vaš" Komšić i predstavnik muslimana, zaboravih mu ime. Dodik i Srbi nisu imali ništa protiv i čak su spriječili tužbu BiH međunarodnom sudu.
  Molim, objavite komentar, istine radi.
  (357, 28. jul 2021 12:47)

  # Link komentara

 11. @Helios

  Zasto bi Hrvatska da ovisi o toliko nestabilnoj zemlji ko sta je BiH? Oni ce da udu brzo u Sengen, moraju da kvalitetno kontrolisu EU granicu.
  (Bg, 28. jul 2021 12:44)

  # Link komentara

 12. Istorijski dan za Hrvatsku.
  (zlatno slovo, 28. jul 2021 12:23)

  # Link komentara

 13. Lupate gluposti. Ako je do prolaza ništa nije brže od tunela. Može i nadvožnjak. To bi dakle i rasteretilo taj saobraćajni čvor. A moglo je i bez! Samo se odvoje 2 trake, i na automat da se uzme kartica sa čipom, uz ID tog auta koji je uzima. I? I ko preda karticu 5km kasnije a nakon 5 minuta na izlasku iz Bosne on je OK. Dakle ne, brzina nije tema. Nego je most iskaz prezira. Tako da ne, ovaj most ne spaja već razdvaja.
  Što se tiče "lepote"... Plavo nebo, more, bele stene trepere na suncu... ne, to je sada "ulepšano" mostom?! Odlično, nek EU da pare za još 3 paralelna, pa da se zaliv toliko unapredi da postane najlepši na svetu...
  A inače sam u kapetanskoj kući Fisković, gledajući kako se jure kornjače sa Galapagosa, proveo više vremena od tebe sigurno...
  (Helios, 28. jul 2021 12:16)

  # Link komentara

 14. Bravo!
  (Majakovski, 28. jul 2021 11:55)

  # Link komentara

 15. (DeJaN, 28. jul 2021 10:59)
  Sta lupas ti, pa Hrvati prelaze na evro seldece godine...
  (Mare, 28. jul 2021 11:55)

  # Link komentara

 16. @helios
  Glupa prica nekog ko nema VEZE sa tim regionom, ne zivi i ne putjuje tuda.
  Ovo ce znaciti masu samim gradjanima HR, dubrovacke regije.. Olaksace im masovno zivot i ustediti vrijeme (pricam samo za godinu van sezone).
  U samoj sezoni, mislim da je debilizam uopste i pokusavati objasniti sta znaci ovaj most..Sto za gradjane, sto za turiste.. Izbaciti duplu granicu na par km i sate i sate cekanja !
  A onda “sutra” nek CG udje u EU, direktna povezanost sa ostatkom… Itd, itd…
  (ogiMNE, 28. jul 2021 11:40)

  # Link komentara

 17. Helios, 28. jul 2021 10:24)

  Pusti sad politiku, AVNOJ, Bosnu i granice. Mostovi su uvijek simbol spajanja i nešto pozitivno. Hrvatska spaja kopno i Pelješac kao što su spojeni Krk, Pag, Vir, Murter, Čiovo...samo, ovaj put EU novcima. Hvala EU. Nadam se da će biti još puno mostova i na moru i na Savi, Dunavu i u našim glavama.
  (sorry, 28. jul 2021 11:39)

  # Link komentara

 18. Bio sam prosle nedelje u Neumu i situacija oko izlaska BiH na more i ovog mosta je mnogo komplikovanija.
  (Profa, 28. jul 2021 11:39)

  # Link komentara

 19. O hrvatsko iz dva dijela, opet ces biti cijela. :D

  Most treba nazvati po zeljku komsicu. Za nekih 400 godina neki buduci andric dobit ce nobela za knjigu o ovom mostu. Potrebno je jako puno povijesti za jako malo knjizevnosti, ta izreka je stvarno kirurski precizna.

  Zapravo, zelim da tzv bosanski vrh bude prisutan na otvaranju mosta jer nema niceg sladjeg od gledanja kiselih faca.
  (Pijani zlotvor, 28. jul 2021 11:37)

  # Link komentara

 20. Platila EU, gradili Kinezi. Kako je to moguce?
  (Zlatibor, 28. jul 2021 11:30)

  # Link komentara

 21. BiH se bunila jer je ovaj most pretvara u totalno nebitnu. Nema više kolona na granici, maltretiranja turista, birokratskih pretnji tranzitu svaki put kad im nešto ne paše...

  Tako se to radi, zaobidji ih.
  (Kineska mostogradnja, 28. jul 2021 10:59)

  # Link komentara

 22. Cenim ih i uvek ću ih ceniti zbog toga što sve cifre iznose u Kunama... Cena auta, kune. Koliko košta most 2mlrd kuna. Dok mi sve u stranoj valuti. Od goriva, plata, cena, sve u Evrima... Ne cenimo mi sebe, zato i jeste kako jeste. Čak i predsednik priča u evrima, strašno i žalostno
  (DeJaN, 28. jul 2021 10:59)

  # Link komentara

 23. Eu je platio most
  (kenworth, 28. jul 2021 10:57)

  # Link komentara

 24. @helios

  Lupas kao maksim po diviziji. Nitko ne zeli da ceka satima da bi iz drzave presao u tu istu drzavi po leti. Nagrdivanje okoline? Prelepo izgleda.
  (Dijaspora, 28. jul 2021 10:54)

  # Link komentara

 25. Ovaj projekat je dokaz šta za jednu državu znači članstvo u EU, koju ekonomsku, političku i diplomatsku moć dobija.
  Posle neki polumozgovi kod nas pričaju kako nam EU ne treba. Pa bre to je je jedina šansa našoj deci da žive bolje od nas.
  (grgur, 28. jul 2021 10:53)

  # Link komentara

 26. Teško je reći da li je ovo veliko bacanje para skuplje, gluplje ili odvratnije. Oni neće ni da dotiču tlo pogane Bosne? Ako su već hteli prolaz tunel je bio brži saobraćajno i jetiniji a svakako manje nagrđivaje ambijenta. Ili nadvožnjak ili štagod.
  Ovo je naravno i trijumf gluposti zvan "AVNOJ granice SFRJ". Ali pošto su one istorijski nakaradne i na štetu Srba onda se svi njih drže, ma kako bile apsurdne. Antologijska i istorijska umobolnost.
  (Helios, 28. jul 2021 10:24)

  # Link komentara

 27. .... u ne tako dugoj istoriji.
  (ZliZo, 28. jul 2021 10:23)

  # Link komentara

 28. Nemaju on pojma šta je Grdelica. )))
  (drajver, 28. jul 2021 10:23)

  # Link komentara