Zaboravili ste novčanik? Platite mobilnim telefonom i kada nema interneta

Mobilni telefon je postao najvažnija stvar u našim životima.

Podeli
FOTO: Aleksandar Anđić
FOTO: Aleksandar Anđić

Skoro da nema čoveka kome se nije desilo da izađe iz kuće s mobilnim telefonom, ali da zaboravi novčanik s kešom i karticama. Onda doživi iznenađenje kad svrati da kupi nešto i ispostavi se da nema čime da plati, pa mora da pozove telefonom nekoga da mu pomogne.

Srećom, ovo je postalo stvar prošlosti, jer sada pametnim telefonom može da se plati račun bilo gde: u kafiću ili prevozu, butiku, marketu, i u zemlji, i u inostranstvu, čak i kada nemate internet.

Zato više ne moramo da se dovijamo smišljajući alternativna rešenja, jer kada je naš pametni telefon uz nas, onda možemo da platimo u svakoj prilici – u kafiću ili prevozu, butiku ili marketu, u zemlji ili inostranstvu, sa internetom ili bez njega.

Societe Generale Srbija lansirala je mCard – uslugu kojom svojim klijentima omogućava beskontaktno plaćanje Android telefonom (operativni sistem KitKat 4.4. ili noviji) kod svih trgovaca koji prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Ona ne zahteva instaliranje aplikacije, a ne pravi vam ni dodatne troškove prilikom plaćanja putem mCard usluge.

Plaćanje je jednostavno baš kao i platnom karticom: u okviru mCard sekcije u već postojećoj m-banking aplikaciji SoGe banke pokrenete opciju plaćanja, unesete PIN za m-banking aplikaciju i zatim prislonite telefon na POS terminal trgovca, a odmah nakon toga mCard vas obaveštava da li je plaćanje bilo uspešno.

Čak i da se dogodi da slučajno prislonite telefon dva puta, ovaj način plaćanja ima dodatne nivoe zaštite koji osiguravaju da račun bude zadužen samo jednom.

Kako bi bezbednost ovog načina plaćanja bila na maksimalnom nivou, sve Mastercard transakcije preko MDES servisa (Mastercard Digital Enablement Service) zaštićene su i postupkom tokenizacije kartice. Tokenizacija je zamena stvarnog broja vaše kartice posebnim tokenom, čime se štite vaši podaci i sprečava zloupotreba kartice.

FOTO: Aleksandar Anđić
FOTO: Aleksandar Anđić

Ono što je naročito važno jeste da ne treba da brinete da li ćete moći da obavite plaćanje ako ste potrošili internet ili nemate WF mrežu na koju možete da se konektujete. Uslugu možete koristiti i kada ste offline – bilo da ste u zemlji ili inostranstvu.

Broj plaćanja bez internet konekcije je ograničen na 10 uzastopnih, a kada se približite limitu, sistem će vas blagovremeno obavestiti da treba da se povežete na mrežu, kako bi nastavio da koristi mCard uslugu.

Dakle, nema novčanika – nema problema. Sada je kartica u vašem mobilnom telefonu. Societe Generale banka je digitalizovala plastiku.

strana 1 od 5 idi na stranu