Prema podacima Poreske uprave, komšije ipak imaju uspešnu sezonu

Zagreb -- Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Epa/DANIEL BOCKWOLDT
Foto: Epa/DANIEL BOCKWOLDT

Međutim, turizam će i ove godine biti jedan od motora razvoja hrvatske privrede i punjenja državne blagajne, piše "Jutarnji list".

To potvrđuju podaci o dosad izdanim fiskalnim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u razdoblju od početka godine pa do 10. jula zbirna vrednost računa u tim delatnostima ukupno veća za čak milijardu kuna (135,5 miliona evra).

Prema podacima Poreske uprave, u razdoblju od 1. januara do 10. jula u Hrvatskoj je u segmentu smeštaja gostiju izdato ukupno oko 15,72 miliona fiskalnih računa ili oko jedan procenat više nego u istom lanjskom periodu, piše hrvatski list.

kako prenosi portal Poslovni dnevnik, ukupni iznos računa porastao je 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je gotovo 3,97 milijardi kuna, što je oko 423 miliona kuna više nego lane.

Značajan skok broja i iznosa fiskalnih računa zabeležen je i u ugostiteljstvu u kom je u datom periodu ove godine izdato, prema istim podacima, gotovo 184 miliona fiskalnih računa ili tri odsto više nego lane, dok je ukupni iznos računa porastao devet procenata, dostigavši vrednost nešto veću od 7,35 milijardi kuna, navodi "Jutarnji list".

Kada se sve sabere, proizlazi da je u turizmu i ugostiteljstvu od 1. januara do 10. jula izdato ukupno više od 199,7 miliona fiskalnih računa ukupnog iznosa nešto većeg od 11,32 milijarde kuna.

Reč je o rastu broja izdatih fiskalnih računa od oko tri odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno od oko 10 odsto kada je reč o iznosu fiskalnih računa.

Naravno, na rast broja i iznosa fiskalnih računa ne utiče samo fizički turistički promet, nego i jači nadzor poreznika, kao i rast cena, koji se u Hrvatskoj tradicionalno događa tokom sezone. Ali i ti podaci pokazuju da pesimizmu, kada je reč o turizmu, nema mesta, piše "Jutarnji list".

strana 1 od 55 idi na stranu