Haos na tržištu: Novi zakon tera priređivače igara na sreću u gubitke ili ilegalu

Beograd -- Pet meseci nakon što je novi Zakon o igrama na sreću stupio na snagu u Republici Srpskoj, tržište ovih igara našlo se u potpunom haosu, piše "Blic".

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Epa/EDDY LEMAISTRE
Foto: Epa/EDDY LEMAISTRE

Posledica toga je da su privatni priređivači igara na sreću pokrenuli potpisivanje peticije u RS kako bi se sporni zakon izmenio.

"Uveden je monopol Lutrije Srpske na elektronske igre i na taj način prekršen Ustav i propisi EU o monopolima i nepovredivost svojinskih prava domaćih i stranih ulagača. Objavljen je tender za strateškog partnera Lutrije sa neverovatnim kriterijumom učešća, pošto je tražen promet od fantastične tri milijarde evra u prethodne tri godine. Utrostručeno je poresko opterećenje privatnim kompanijama na preko 35 odsto efektivne stope, a istovremeno državnoj lutriji i njenom strateškom partneru porez je svega pet odsto", kaže sagovornik "Blica" i dodaje da je zakon donesen po hitnom postupku i bez javne rasprave.

Kako piše "Blic", posebno su simptomatične dve odredbe zakona.

Zabranjene su gotovinske uplate za igre na sreću preko interneta i pritom zanemarene sve direktive EU, kao i Zakon o unutrašnjem platnom prometu RS. Takođe je uvedeno i oporezivanje dobitaka u sportskim kladionicama, što stvara uslove za privilegovan položaj kompanijama koje nisu obuhvaćene ovom vrstom poreza.

Rezultat svega toga je da je posle pet meseci ceo legalni privatni sektor oteran u gubitke, a nelegalno tržište je procvetalo.

Investitori iz Srbije najveći su ulagaći u igre na sreću u RS i ubedljivo su najviše oštećeni, iako već 17 godina uspešno posluju u RS, zapošljavaju više od 2.500 ljudi i donose direktne investicije veće od 20 miliona evra godišnje, piše "Blic".

Neverovatn ekonomski kriterijum na tenderu za tratepkog partnera Lutrije RS stvorio je sumnju da iza celog haosa stoji jedna poznata austrijska firma koja jedina ispunjava uslov o tri milijarde prometa u prethodne tri godine.

strana 1 od 63 idi na stranu