Poskupelo meso: Afrička kuga svinja stvara probleme komšijama

Celje -- "Celjske mesnine" iz Slovenije povećale su prošle godine neto dobit za preko 50 odsto i zabeležile jednu od najboljih godina od početka poslovanja.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, nioloxs
Foto: Depositphotos, nioloxs

Ove godine je situacija potpuno drugačija, poslovanje je ugroženo zbog afričke kuge svinja, a cene svinjskog mesa u svetu su porasle.

"Ova će godina biti jedna od onih za koje je najbolje da ih što pre zaboravimo", rekao je direktor kopmanije Izidor Krivec.

Zbog ove bolesti svinjetina, kao osnovna sirovina celjskih mesnih proizvoda na svetskim tržištima, poskupela je i do 100 odsto. Na prihode firme neće uticati, ali će nagristi ovogodišnju predviđenu dobit, prenosi SEEbiz.

Kako je objasnio, firma ne može da prati ovakva poskupljenja. Ako bi ih uključila u cene, došlo bi do velikog pada prodaje. Kao rezultat toga, maloprodajne cene su, za sada, porasle samo za oko 10 odsto, dodao je.

"Celjske mesnine" lani su ostvarile 2,8 miliona evra neto dobiti, što je oko 55 odsto više u odnosu na godinu ranije. Neto prodaja porasla je za tri odsto, na preko 85 miliona evra.

strana 1 od 70 idi na stranu