Čik zapali cigaretu: 58 Crnogoraca platiće 15.000 evra zbog pušenja u kafićima

Podgorica -- Otkako je stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, mišljenja su podeljena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, lekcej 183930964
Foto: Depositphotos, lekcej 183930964

Dok nepušači pozdravljaju ovu odluku, sa druge strane pušači i ugostitelji, kako kažu, na gubitku su.

"U potpunosti poštujemo ovaj zakon, s obzirom na to da su zakonske kazne. Što se tiče posećenosti, ako je lepo vreme i dalje su bašte u funkciji, čim je neko zahladjenje ili lošije vreme, u proseku oko 50 odsto je posao u padu", kaže ugostitelj Mladen Perović.

Turistička inspekcija je od 1. januara do primene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 14. avgusta 2019. izdala 271 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 89.000 evra.

I nakon stupanja na snagu novog zakona, inspektori su imali pune ruke posla, te je izdato 58 prekršajnih naloga u iznosu od 15.000 evra, kažu za Nocu M iz Uprave za inspekcijske poslove. I zdravstveno-sanitarna, kao i tržišna inspekcija izdale su veći broj prekršajnih naloga, nego pre primene novog Zakona.

"Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u periodu od januara do primene novog zakona izdala pet prekršajnih naloga, a po novom zakonu je izdala 12 prekršajnih naloga. Tržišna inspekcija je u periodu od Nove godine do primene novog Zakona izvršila ukupno 217 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrdjeno osam nepravilnosti, subjekti nisu kažnjeni već im je ukazano na nepravilnost. Tržišna inspekcija je izvršila ukupno 90 inspekcijskih pregleda od primene novog Zakona u kojima je izrečeno 18 prekršajnih naloga, u vrednosti od 5.000 evra", ističe Iva Čukić iz Uprave za inspekcijske poslove.

Novim zakonom se ne dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom delu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Strogo je zabranjeno i konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom delu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna delatnost. Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predvidjene su novčane kazne i do 20.000 evra.

strana 1 od 70 idi na stranu