Položen kamen temeljac za gradnju 10 kilometara auto-puta kod Čapljine

Sarajevo -- Uz prigodnu svečanost i vatromet započeti su radovi na auto-putu A1 kod Čapljine, deonica Počitelj - Zvirovići.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/bogdan.hoda
Foto: Depositphotos/bogdan.hoda

Uz brojne zvanice otvaranju je prisustvovao i Dragan Čović, zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je tom prilikom kazao kako je ovaj događaj "preznačajan" jer je ova deonica sa mostom u Počitelju deo pregovora već tri četiri godine.

"Projekat se stalno usporavao raznim primedbama ponuđača i drago mi je da smo konačno završili tu priču. Mi ćemo do septembara naredne godine već imati izgrađen jedan deo te ćemo i to obeležiti", kazao je Čović.

Ovim se, nastavio je Čović, povezuje Koridor 5C sa evropskim koridorima, Republikom Hrvatskom i praktično se ulazi u Evropsku uniju, prenosi Klix.ba.

"S ovim deonicama koje idu prema Mostaru možemo biti sretni da za dve ili tri godine auto-put prođe Mostar gde nas očekuje onaj zahtevniji deo severno od Mostara i da spojimo to s Konjicem", izjavio je.

Kazao je da je značaj ovog projekta utoliko veći jer potvrđuje uspešnu saradnju kineskih i bosanskohercegovačkih kompanija, kao i činjenicu da nijedan zajednički projekat nije ni na jedan način osporen.

Kineski ambasador u BiH Ji Ping kazao je da će ovaj projekat dodatno privlačiti kineske kompanije u tu zemlju jer dosad Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bosanskohercegovačkim tržištem.

Deonica Počitelj-Zvirovići LOT 1 u ukupnoj dužini od 10,1 kilometara od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno auto-putem povezan ovaj deo Hercegovine s Međugorjem i Evropskom unijom (granični prelaz Bijača sa Republikom Hrvatskom).

Lot 1 obuhvata trasu od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni deo ovog lota. Izvođač radova je Čajna stejt konstrakšen endžiniring korporejšen limited (China State Construction Engineering Corporation Limited).

Izgradnja poddeonice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa EIB-om.

strana 1 od 70 idi na stranu