Posle niza žalbi i protesta: Dakićevcima u januaru po 2.000 evra

Podgorica -- U podgoričkoj fabrici građevinskih mašina "Radoje Dakić" 2017. godine proglašen je bankrot.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Bivši radnici fabrike, njih 451, kojima vlada po presudi Ustavnog suda treba da isplati 2.000 evra, odnosno ukupno 902.000 evra za nematerijalne troškove, isplatu tog novca mogu očekivati od sredine januara naredne, a ne do kraja ove godine, rekao je za "Vijesti" predstavnik bivših radnika Milan Vukčević.

Ustavni sud je krajem marta, a potom i početkom juna doneo tri presude kojom obavezuje vladu da bivšim radnicima "Radoja Dakića" u stečaju isplati po 2.000 evra jednokratno, a Privredni sud da novcem koji dobije u postupku stečaja "obezbedi im najveći mogući stepen namirenja novca" koji su dobili na osnovu presude Osnovnog suda.

Vukčević je objasnio da isplate novca neće biti do kraja ove godine, jer su odluke Ustavnog suda objavljene u Službenom listu sa zakašnjenjem, odnosno, krajem jula.

"Ima bivših radnika koji su u žalbama Ustavnom sudu dva puta bili upisani. Dostavili smo ovih dana precizne podatke i matične brojeve za ukupno 1746 ljudi", dodao je Vukčević, prenosi Bankar.

Očekuje se da Ustavni sud na isti način presudi za nematerijalnu štetu i za preostalih oko 1.350 bivših radnika, što će državu koštati još 2,7 miliona evra.

Dakićevci su Ustavnom sudu od 28. februara 2017. do danas podneli ukupno 29 ustavnih žalbi kojima traže isplatu odavno zarađenih zarada, plus po 2.000 evra na ime nematerijalne štete.

Vlada je izgubila jedan spor u Strazburu s pet bivših radnika "Dakića", za šta je morala da plati 220.000 evra. Ukupna potraživanja radnika s kamatama iznose oko 60 miliona evra.

Glavni grad do kraja godine treba od stečajne uprave "Radoja Dakića”"neposrednom pogodbom da kupi 1267 kvadrata zemljišta za 151.926 evra. Prosečna cena po kvadratu koju nudi Podgorica iznosi 119,91 evro.

strana 1 od 67 idi na stranu