Zagreb dva "blek hoka" kupuje, dva dobija na poklon

Zagreb -- Hrvatska vlada je na sednici u utorak dala saglasnost Ministarstvu odbrane za nabavku i opremanje hrvatske vojske sa četiri helikoptera UH-60M "blek hok".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/rabbit75_dep
Foto: Depositphotos/rabbit75_dep

Naime, dva će biti donirana i dva kupljena, a sve će biti realizovano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s vladom SAD.

Hrvatskoj će SAD donirati dva helikoptera s pripadajućom opremom i delovima. Osim toga, Hrvatska će od SAD kupiti još dva istovetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja kao i logistička podrška, javila je Hina.

Odbor za odbranu Hrvatskog sabora dao je 2. decembra pozitivno mišljenje vezano za prihvatanje navedene donacije, proces nabavke logističke podrške i obuke, kao i kupovinu dva nova helikoptera UH-60M "blek hok".

Od ukupne vrednosti helikoptera, koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrednost donacije je 360,64 miliona kuna i u celosti je podmiruju SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 miliona kuna osigurava se u budžetu u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević istakao je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu podršku nadležnog saborskog odbora - i vlasti i opozicije.

"Helikopter 'crni jastreb' je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a - zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim telima", naglasio je on.

strana 1 od 67 idi na stranu