Niskobudžetna kompanija više ne leti u Banja Luku: Nadoknađuju izgubljenih 100 miliona evra

Banja Luka -- Irska avio-kompanija Rajaner će 2020. godine obustaviti sve letove u i sa banjalučkog aerodroma, potvrđeno je za Klix.ba.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Epa, Armando Babani
Foto: Epa, Armando Babani

Naime, niskobudžetna kompanija ugasiće na desetine linija prema nekoliko aerodroma u Evropi i svetu, uključujući i liniju prema banjalučkom aerodromu. Razlog gašenja linija je ušteda kako bi se ublažili uticaji gubitka novca.

Procenjeni gubitak je 100 miliona evra godišnje, piše Bi Bi Si, a razlog je kašnjenje dostave 135 novih aviona Boing 737 maks. Reč je o letelicama koje trenutno ne mogu da lete zbog suspenzije koja je aktivna od marta 2019. godine. Suspenzija je proglašena zbog dva pada aviona Boinga 737 maks u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

Banjalučki aerodrom je indirektno pogođen ovim problemom jer je povezan sa aerodromom Skavsta na kojem Rajaner ima svoju bazu, a koju planira da ugasi na leto 2020. godine, prenosi Klix.

"Žao nam je iz razloga sto je kompanija bila primorana na ovaj potez kao i zbog više od 33.000 putnika koji su do sad putovali na relaciji Banja Luka - Stokholm. Kao što je i najavljeno, od leta nećemo više imati tu avio-destinaciju, ali to ne znači da se u međuvremenu situacija neće promeniti", rekao je Direktor banjalučkog aerodroma Milan Račić.

Problem sa Boingom pogodio je ne samo BiH već i ostatak regiona, Naime, pored Banje Luke, Rajaner će na leto obustaviti letove za Podgoricu i Niš.

strana 1 od 67 idi na stranu