Konačna presuda za "švajcarce" u Hrvatskoj: Dužnici mogu dobiti novac

Zagreb -- Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtev banaka i doneo konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima.

Izvor: index.hr, Bankar.me
Podeli
Foto: Depositphotos, wirojsid
Foto: Depositphotos, wirojsid

Nakon ove odluke dužnici u švajcarcima povrat preplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima.

Vrhovni sud doneo je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povredile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništavne ugovorne odredbe, ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo, prenosi Bankar.

Pobijena drugostepena presuda je rešenjem delimično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u delu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

"Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahteve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja", saopštio je Vrhovni sud.

strana 1 od 67 idi na stranu