Nova pomoć privredi u Hrvatskoj - skraćuje se radno vreme za 70 odsto

Zagreb -- Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je dodatni paket mera za pomoć privredi te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/DANIEL KASAP
Foto: EPA/DANIEL KASAP

Nova pomoć bi trebalo da zadrži nisku stopu nezaposlenosti, likvidnost preduzeća i obezbedi manji pad od predviđanja za ovu godinu.

Plenković je na konferenciji za novinare naveo da je prva mera skraćivanje radnog vremena za 70 odsto, do sada je smanjenje bilo 50 odsto, a maksimalna finansijska podrška mesečno po radniku iznosiće 2.800 kuna (oko 370 evra).

Precizirao je da to znači da u sedmici koja ima pet radnih dana, prema najnovijim merama, zaposleni može da radi dan i po, dok će država nadoknaditi preostala tri i po radna dana.

Druga, kako je kazao, najbitnija mera jeste uvođenje nivoa podrške u skladu sa padom prometa.

Tako je podrška od 2.000 kn (260 evra) predviđena za pad prometa od najmanje 40 posto, 4.000 kn (530) po radniku za pad prometa od 60 posto, pa naviše.

Pritom će, dodao je, korisnici podrške biti oslobođeni plaćanja doprinosa.

Dodatne mere se odnose na period od tri meseca - oktobar, novembar i decembar.

"To je trošak od 300 do 350 miliona kuna, a osnovni cilj je očuvanje radnih mesta", rekao je Plenković i dodao da su se o novom paketu mera konsultovali sa svim relevantnim faktorima - sindikatima i Hrvatskim udruženjem poslodavaca (HUP).

Odgovarajući na pitanje novinara ko će to da finansira, Plenković je rekao da je vlada pronašla način u budžetu u kojem, tvrdi, ima dovoljno sredstava.

Na pitanje šta će biti sa otpuštanjima zaposlenih, Plenković je rekao da po tom pitanju ima različitih stavova, a da je dogovor da im sindikati i HUP dostave smernice za koje, kaže, očekuju da će biti pravedne.

"Imamo nekih nesuglasica, ali generalno je stav da radnici za koje se dobijaju mere ne može dobiti otkaz", rekao je Plenković.

Na opasku da će mnogi poslodavci uzeti novac, a radnike poslati kućama, što je "neka vrsta "lajt varijante zaključavanja", Plenković ukazuje na propis da mere mogu koristiti samo oni koji rade.

"Ako neko ne radi, nema pravo na mere", izričit je Plenković.

strana 1 od 42 idi na stranu