Crnoj Gori od dijaspore 15 miliona evra manje nego lane

Podgorica -- Priliv po osnovu doznaka u Crnoj Gori manji je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog posledica pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, selensergen
Foto: Depositphotos, selensergen

Ovo pokazuju zvanični podaci Centralne banke Crne Gore.

Centralna banka nije objavila tačnu sumu.

Dnevne novine prenose da računica u poređenju sa prošlogodišnjim prihodom po osnovu doznaka pokazuje da je crnogorska dijaspora u prvih šest meseci ove godine poslala oko 255 miliona evra ili oko 15 miliona evra manje nego 2019. godine.

Prošle godine prihod po osnovu doznaka iznosio je oko 540 miliona evra, što znači da je za pola godine bio 270 miliona evra.

U skladu sa novom metodologijom MMF-a, koju Centralna banka Crne Gore primenjuje od 2014. godine, lični transferi su ova kategorija koja predstavlja širi koncept od do tada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere emigranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između fizičkih lica.

Takođe, uključena je procena doznaka koje se šalju neformalnim kanalima u gotovini, a u doznake se računaju i sva socijalna primanja iz inostranstva.

Priliv po osnovu doznaka pokazuje trend rasta od 2006. godine, čak i u periodu svetske ekonomske krize 2008. godine, sve do ove godine, kada prvi put pokazuje pad.

strana 1 od 42 idi na stranu