Vlasnik hrvatske firme kažnjava radnike koji završe u samoizolaciji

Zagreb -- Zemlje regiona beleže veliki rast broja zaraženih koronavirusom, a vlasti se nalaze pred odlukom da li zatvarati ekonomiju.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, zeffss
Ilustracija: Depositphotos, zeffss

Naime, pokazalo se da apeli građanima da se ponašaju odgovorno nisu pomogli u suzbijanju širenja epidemije, jer se donete mere često ne poštuju a mere prinude nisu ni popularne ni lako sprovodive.

Međutim, postoje i oni sa drugačijim pristupom tom problemu.

Đuro Horvat vlasnik je hrvatske kompanije Tehniks, koja je svim zaposlenima uputila dopis da će ih kažnjavati ukoliko završe u samoizolaciji, piše Jutarnji list.

"Poštovani radnici! S obzirom da je svaki dan situacija s kovidom 19 sve gora, obaveštavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolovani u hotelu Kralj. Osoba koja će biti u samoizolaciji biće destimulisana u iznosu od 10 posto na platu. Moramo biti svesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mesta. Vaš direktor: Đuro Horvat", stoji u dopisu uspešnog preduzetnika.

Horvat je svoje stavove pokušao da pojasni u televizijskoj emisiji HRT-a.

"Donijeli smo meru da destimulišemo ljude koji su u takvom odnosu prema vlastitom zdravlju i prema kompaniji jer 20 ljudi nedostaje. Istovremeno taj novac usmeravamo na one zaposlene i menadžere koji su zdravi i koji se odgovorno ponašaju, želimo mikroorganizaciju svesti na vlastitu odgovornost. Svi se moramo uključiti, svaka lokalna zajednica, kompanija", rekao je Horvat.

Potvrdio je da njegova kompanija s 10 posto od plate kažnjava one koji završe u samoizolaciji.

"Nedavno smo im skinuli od plate. Smatramo da je to plod neozbiljnosti, neodgovornog ponašanja. Ako čovek ide s radnog mesta prema kući, ako ide od kafića do kafića, ako prouzrokuje sam taj deo nezdravog života, onda mora snositi jedan deo odgovornosti", rekao je Horvat.

strana 1 od 42 idi na stranu