Izvršna predsednica Astra Zeneke objavila koliko će koštati vakcina

Zagreb -- Izvršna predsednica Astra Zeneke za Evropu Iskra Reić kazala je da je ta kompanija prošle nedelje počela sa proizvodnjom finalnog proizvoda.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos/valuavitaly
Foto: depositphotos/valuavitaly

Reić je u emisiji Hrvatskog radija "Izaberi zdravlje" rekla i da odmah nakon odobrenja, može početi sa isporukom, prenos Index.

Potvrdila je da vakcina AstraZeneke nije komplikovana za skladištenje. Trebće da se čuva na temperaturi od 2°C do 8°C te tako može biti skladištena sve do isteka roka.

Napomenula je da Astra Zeneka neće prodavati vakcinu po tržišnim cenama već po ceni proizvodnje te da bi to moglo iznositi nekoliko dolara po dozi.

Reić, koja je i potpisala u ime Astra Zenke ugovor s Evropskom unijom o distribuciji vakcine, kazala je da se ta farmaceutska kompanija obvezala da dostavi vakcinu do jedne adrese u svakoj državi članici, a potom svaka država dalje da raspoređuje vakcinu.

Kolarić: Vakcinacija se očekuje u februaru

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako se vakcinacija realno može očekivati iza Nove godine, odnosno u februaru te da ne bi trebalo da postoji zabrinutost u vezi sa efikasnošću Astra Zeneka vakcine.

Podseća da neće moći da se vakcinišu mlađi od 18 godina.

Smatra i da bi u borbi protiv epidemije najefikasnije bilo masovno testiranje, sklanjanje ljudi iz cirkulacije u izolaciju te napominje da brzi antigenski testovi nisu toliko precizni kao PCR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu