Žene do kraja godine rade "besplatno" za razliku od muških kolega

Završna konferencija EU projekta "Jednaka prava - jednake plate - jednake penzije" upozorila je na društveni problem jaza između muškaraca i žena.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, martinan
Foto: Depositphotos, martinan

Prema dostupnim podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, muškarci u toj zemlji prosečno mesečno zarađuju oko 1.170 evra, a žene oko 1.020 evra.

Navedeni podaci ukazuju na prosečni jaz u platama od 12,74 posto, iznela je pravobraniteljka za ravnopravnost polova i vođa projekta Višnja Ljubičić na početku onlajn konferencije.

Konferencija se održava u mesecu u kojem se obeležava i Dan jednakih plata. Ove godine taj dan je bio 10. novembra, od kada se simbolično računa da u proseku žene, za razliku od muških kolega, do kraja godine više ne primaju platu jer rade "besplatno".

Projekat "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine" sprovodi se od 1. oktobra 2018. do 31. decembra 2020., a kroz istraživanja i analize dobijena su nova znanja kojima se teži boljem razumevanju uzroka i posledica jaza u platama i penzijama. Kreiran je edukativni program, kao i standardi i mere za smanjivanje jaza u platama i penzijama, piše T portal.

Tako je potrebno doneti i primenjivati standarde poput mera transparentnosti plata u svim delatnostima, definisanja i ujednačenja mehanizama praćenja plata, dok je pitanje rodnog jaza u platama potrebno standardizovano koristiti u procesima kolektivnog pregovaranja. Potrebno je i uvoditi pozitivne mere poput promicanja rodno uravnotežene strukture zaposleh u cilju uklanjanja horizontalne i vertikalne segregacije, odnosno uvoditi rodne kvote u praksama zapošljavanja, prilikom napredovanja te povećanja plata u dominantno ženskim zanimanjima.

Između ostalog, potrebno je uvesti i "očev" dopust te unapređenje sistema roditeljskog dopusta i kreiranje politika s ciljem ravnopravnog angažovanja očeva u roditeljstvu i osiguranje međuresornog pristupa. Uz to, potrebna je veća dostupnost predškolskih programa s prilagođavanjem organizacije radnog vremena predškolskih ustanova prema potrebama zaposlenih roditelja. Potrebno je i unapređenje sistema javnih usluga za starije i druge članove porodice na nacionalnom i lokalnom nivou s obzirom na to da žene, osim o deci, češće vode računa i o starijim članovima porodice.

strana 1 od 45 idi na stranu