Velika prevara: Ucenjuju ljude, traže 1.500 evra u bitkoinima

Zagreb -- Hrvatska policija upozorila je građane na sumnjive poruke elektronske pošte koje kruže.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: ESB Professional/Shutterstock
Foto: ESB Professional/Shutterstock

Naime, u njima nepoznate osobe ucenjuju, tražeći 1.500 evra u bitkoinima, što se može sprečiti ažuriranjem lozinki za pristup elektronskoj pošti.

Policija navodi da je u poslednje vreme primila više prijava građana koji su na svoje elektronske adrese primili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucenjuju, navodeći da su na njihove računare ili mobilne telefone instalirali zloćudne programe putem kojih su dobili pristup njihovim ličnim podacima, te traže 1.500 evra u bitkoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili, prenosi Poslovni dnevnik.

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke kao i da ažuriraju lozinke za pristup elektronskoj pošti", upozoravaju u policiji.

Pritom savetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti da ih upisuju na sumnjivim internet-stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički nalog, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke naloge i internet-usluge, potrebno je odmah promeniti i te lozinke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu