Hrvati "ratovali" zbog nje, sad je povlače

Zagreb -- U Hrvatskoj se povlači s tržišta Kranjska kobasica u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Shaiith79
Ilustracija: Depositphotos/Shaiith79

To je saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"S obzirom na to da proizvod sadrži neoznačene alergene, gluten i mlečni protein, može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osetljivih na njih, dok ga osobe koje nisu alergične na navedene alergene mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja", navodi se u obaveštenju, prenosi Hina.

Proizvod nije u skladu s evropskim uredbama o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, te o pružanju informacija o hrani potrošačima.

Reč je o Kranjskoj kobasici datuma proizvodnje 2. jul 2021. s rokom upotrebe do 2. avgusta 2021, precizira se u informaciji.

"Rat" sa Slovencima

Podsetimo, 2014. godine Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" pod tim imenom mogu da prodaju, kako je tad dogovoreno, narednih 15 godina.

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, poručio je tada da je kompromisni predlog Evropske komisije, s kojim su se saglasile obe strane u sporu, "ludost bez presedana" i da je 15 godina "apsolutno predugo razdoblje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu