Krkobabić: Ključ svega je da mlade žene i njihovo potomstvo vide mogućnost da žive na selu

U 1.000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika, a u više od 200 niko nije mlađi od 20 godina i zato je formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

To je izjavio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. Prema njegovim rečima, to je originalan pokušaj da se započne rešavanje problema, a zadatak tima je da se život ljudi na selu praktično promeni.

On kaže da Nacionalni tim za preporod sela Srbije neće biti sačinjen od činovnika.

"Ovo je jedan originalan pokušaj pre svega Srpske akademije nauka i umetnosti i nas iz kabineta da nađemo način da krenemo u pravo reševanje problema", rekao je Krkobabić.

Dodao je da je taj tim pre dva dana otvorio novu stranicu u istoriji Srbije.

"Zadatak tima je jednostavan - hoćemo da damo utemeljene predloge, valjane, naučno potkovane, da oni budu potkaz za definisanje jedne oficijalne politike, praktično to znači da život tim ljudima promenimo", naglasio je Krkobabić.

Hajde da vidimo da li će ta sela dobiti pitku vodu, kanalizaciju, da reke i potoci budu u koritima, da deca imaju škole, dodao je ministar.

"Ključ svega je da mlade žene u Srbiji i njihovo potomstvo u svemu tome u čemu mi budemo delovali vide mogućnost da ostanu da žive na selu", istakao je Krkobabić.

Za to su, kako kaže, važne i zadruge, udruživanje domaćina da budu robni proizvođači.

"Ono što je najbitnija stvar je postojanje jasne političke volje da se okrećemo rubnim područjima, rečeno je nećemo žaliti sredstva, hoćemo da praktično menjamo sliku sela", rekao je Krkobabić.

strana 1 od 201 idi na stranu