Računi "ohladili" građane: Evo koliko kilma-uređaji troše struje

Beograd -- Visoke temperature ovih dana naterale su mnoge građane da ukljućuju svoje klima-uređaje.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Klima-uređaj, Depositphotos, HayDmitriy, 267722626
Klima-uređaj, Depositphotos, HayDmitriy, 267722626

O paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice. Trebalo bi da znaju da se na računima onih domaćinstava koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje može naći i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a "za ruke" valja pripremiti barem 2.500 dinara. Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto mogu da se rashlade, ali treba i da se pripreme za veće račune, navode "Novosti"

"Upotreba klima-uređaja u stanu može znatno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju", naglašavaju stručnjaci za energetiku.

Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za 12 sati rada, račun raste na skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanje premašuje 4.000 dinara.

Uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat-časova

Kilovat-čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata, u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni, gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a dvaput više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

strana 1 od 201 idi na stranu