Mladi inženjer napustio grad da bi u očevom rodnom selu pravio džemove

Bela Palanka -- Inženjer mašinstva Marko Ilić (35) napustio je Niš i trajno se preselio u rodno selo svog oca Tamnjanicu kraj Bele Palanke.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

Odlučio je da tamo u porodičnoj kući proizvodi džemove.

Ilić je rekao da je ta odluka začudila mnoge njegove prijatelje i poznanike, ali da je on čvrsto rešen da se tim poslom bavi i ubuduće jer veruje da može da donese dobru zaradu.

"Prošle godine sam krenuo da proizvodim zimnicu i to na nagovor tetke Ljiljane Petrović, koja je u Tamnjanici počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže. Počeo sam da prerađujem pre svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prošle godine su to bile skromne količine, a ove godine sam uvećao proizvodnju. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema", izjavio je Ilić.

On je kazao da se domaća zimnica iz Tamnjanice prodaje dobro, tako da planira da otvori i svoje prodavnice, pre svega u Nišu i Beogradu.

"Radim na tome da od proizvoda sa etiketom 'Tamnjanica eko-plantaže' napravim brend. Planiram da osim slatke, proizvodim i slanu zimnicu. Prerađivaću papriku i praviti ajvar", istakao je Ilić.

Prema njegovim rečima, trenutno mu je najveći problem pronalaženje radnika za proizvodnju.

"U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mestima", izjavio je Ilić.

Selo Tamnjanica sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine oživelo je poslednjih nekoliko godina zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela "narasla" na preko 200 hektara.

U Tamnjanicu se poslednjih par godina osim Marka doselilo još desetak ljudi, što je za meštane pravo čudo jer su u proteklih pola veka otuda svi samo odlazili.

strana 1 od 188 idi na stranu