Aplikacija otkriva: Saznajte da li su proizvodi koje svakodnevno koristite štetni VIDEO

Beograd -- Deklaracije na proizvodima često ne čitamo, iako na njima obično i ne piše da li su proizvodi koje svakodnevno koristimo napravljeni od štetnih supstanci.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Screenshot/Prva
Foto: Screenshot/Prva

Alternativa za bezbedne hemikalije pokrenula je aplikaciju Scan4Chem, uz pomoć koje možete saznati da li predmeti za domaćinstvo sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost.

Samo nekoliko klikova je do saznanja da li među nama ima hemije, i to one toksične i opasne po zdravlje.

"Ova aplikacija omogućava korisniku da skenirajući bar-kod prozvoda pošalje zahtev kompaniji koja proizvodi taj proizvod, tj. stavlja ga na tržište. Zahtev, gde traži informacije o štetnim hemikalijama u tom proizvodu. Zakonska obaveza kompanije u Srbiji je da odgovori u roku od 30 dana na taj zahtev", kaže za Prvu TV Julija Milić iz Alternative za bezbedne hemikalije.

Aplikacija je namenjena predmetima koji nemaju listu sastojaka, tako da nije predviđena za hranu i kozmetiku, ali se njome mogu skenirati predmeti, posuđe, igračke, odeća, obuća, a najrizičniji su plastični proizvodi napravljeni od polivinil-hlorida, poznatijeg kao PVC.

"Reč je o supstancama koje mogu da izazovu rak, karcinogene, mutagene, dakle mutaciju gena, mogu da budu toksične, da utiču na razvoj ploda, a pre svega remete rad hormonskog sistema, odnosno enodkrini disruptori su", kaže Jasminka Ranđelović, magistar biohemijskih nauka.

Aplikacija Scan4Chem nemoćna je pred proizvodima iz Kine zato što oni nemaju bar-kod i nemoguće je doći do proizvođača, ali u našim prodavnicama ipak imamo njihovih proizvoda. Rekorder je lutka koja ima 300 puta više štetnih supstanci nego što je dozvoljeno.

Alternativa za bezbedne hemikalije apeluje da je važno poslati što više upita kompanijama širom Evrope, kako bi se formirala baza, na osnovu koje će potrošači dobijati informacije u najkraćem vremenskom roku.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 181 idi na stranu