Srbija ima suficit u robnoj razmeni sa Holandijom

Davos -- Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se juče u Davosu s premijerom Holandije Markom Ruteom, s kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC
Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Brnabićeva je novinarima u Davosu nakon razgovora kazala da je na sastanku zaključeno da je ekonomska razmena dve zemlje sve bolja i dodala da je krajem prošle godine suficit bio na strani Srbije i u robama i u uslugama.

Prema njenim rečima, tema razgovora s Ruteom bila je i evropski put Srbije, ali i ostalih zemalja u regionu, dodajući da je na sastanku istakla da Vlada Srbije pruža punu podršku regionalnim partnerima, posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji, za početak pregovora o pristupanju EU. Dodala je da je premijer Holandije bio zainteresovan i za inicijativu "mini Šengen" i da ju je ocenio kao "dobru i zanimljivu". Navodi da je još jednom uputila poziv Ruteu da poseti Srbiju, što je, navela je, on potvrdio i istakao da se traži najbolji datum da do toga dođe do kraja ove godine.

Robna razmena između Srbije i Holandije za period od januara do novembra prošle godine iznosila je nešto više od 686 miliona evra, izvoz je iznosio oko 344 miliona evra, a uvoz oko 342 miliona evra.

Najveći doprinos povećanju srpskog izvoza u 2019. predstavlja izvoz putničkih brodova, trajekta, plovnih konstrukcija i voća.

Premijerka Srbije sastala se u Davosu i s predsednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, s kojim je razgovarala o otvaranju investicionog fonda te banke u Srbiji.

"Dobar i konkretan sastanak s Maedom, nastavljamo razgovore o prisustvu Japanske banke za medjunarodnu saradnju u Srbiji i on je potvrdio da će posetiti Srbiju do kraja godine", rekla je Brnabićeva novinarima u Davosu.

Do njegove posete Srbiji, dodala je, srpski i japanski timovi razgovaraće o tome kako Japanska banka za međunarodnu saradnju može da otvori investicioni fond u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija i startap kompanija, kao i o tome kako taj fond može da sarađuje s domaćim Fondom za nauku.

strana 1 od 171 idi na stranu