Ikarbus se vraća na berzu: Nova emisija, akcija 50 dinara

Beograd -- Akcijama Ikarbusa na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje od ponedeljka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Kolobsek
Foto: Depositphotos/Kolobsek

To je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR), rekla je danas u izjavi za Tanjug direktorka pravnih i opštih poslova Ikarbusa Tamara Barišić.

Akcijama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od ponedeljka, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će dalja cena zavisti od ponude i potražnje.

"Ikarbus je bio u teškoj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su prethodne akcije izgubile vrednost, a novom emisijom akcija smo pokušali da izvršimo reprogram duga, da bar deo naših dugovanja pređe u akcije i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje", rekla je ona.

Ikarbus je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.

"Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na tržištu hartija od vrednosti kako bi svi naši akcionari mogli da trguju akcijama", rekla je ona i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena.

Najveći akcionar Ikarbusa je Republika Srbija sa 26,9 procenata akcija, slede Fond za razvoj, banke, i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.

Prilika da se ponovo trguje akcijama Ikarbusa je očekivana i uobičajena, kaže Barišić.

"Što se tiče bolje situacije u Ikarbusu, najbolje bi bilo da imamo neki novi posao u proizvodnji autobusa, a samim tim bi se i vrednost akcija povećala i potražnja za akcijama bi bila veća", rekla je ona.

strana 1 od 171 idi na stranu