Unosan biznis u ivanjičkom selu: Za porodični ribnjak Milutinovića zna cela Srbija FOTO

Ivanjica -- Prema statistici, u Srbiji se godišnje pojede oko 32 miliona kilograma ribe, a proizvede se samo dvanaest, što stvara deficit od preko 20 miliona kilograma.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Zato su privatni ribnjaci isplativ posao, od koga se zaradi u vrlo kratkom roku. To su pre nekoliko decenija shvatili i Milutinovići iz ivanjičkog sela Osonica.

Oni su maksimalno iskoristili lokalne prirodne resurse, pa su pre 30 godina na rečici koja protiče iza njihove porodične kuće podigli vodozahvat i sagradili ribnjak.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Najviše uzgajamo kalifornijsku pastrmku, a u našem ribnjaku imamo kapacitet za deset tona ribe. Najveća potražnja je za mladom ribom i najbolje prolazimo za vreme posta, jer se tad riba najviše jede. Ovde su odlični klimatski i zemljišni uslovi za uzgoj ribe, pa smo iskoristili ono što nam je dala majka priroda", istakao je vlasnik ribnjaka Milenko Milutinović.

Foto: RINA
Foto: RINA

Osonički ribnjak nadaleko je poznat po svojim kapacitetima i kvalitetnoj ribi, koja svoje mesto pronalazi kod kupaca širom zapadne Srbije. Ovaj posao, ipak, nije nimalo lak, jer uz ribnjak mora da se dežura i do 24 sata dnevno, ali trud se isplati, jer cela porodica može da zaradi, a u ribnjaku sa Milenkom već odavno su i njegovi sinovi.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Prvu ribu je deda doneo osamdestih godina. Počeli smo da mrestimo i na taj način obogaćujemo naš fond. Mada, najteži je taj proces, jer voda zaledi i radimo u ledu. Od trenutka kad omrestimo ženku, pa do momenta dok dobijemo ribu od 250 grama, koja završava na trpezi prođe od 12 do 16 meseci", rekao je za Rinu Vidan Milutinović.

Činjenica je da se u Srbiji, u odnosu na druge zemlje, riba jede malo, a ribnjaka je još manje, pa stručnjaci kažu da bi površina pod ribnjacima trebalo da se poveća četiri puta kako bi potrebe bile zadovoljene.

strana 1 od 152 idi na stranu